Не съм приемал да стана кандидат за служебен премиер.Това заяви

...
Не съм приемал да стана кандидат за служебен премиер.Това заяви
Коментари Харесай

Андрей Гюров: Не съм приемал да стана кандидат за служебен премиер

Не съм приемал да стана претендент за длъжностен министър председател. Това съобщи подуправителят на Българска народна банка Андрей Гюров .

„ Като подуправител на Българска народна банка и началник на ръководство " Емисионно " съм директно зает със стратегическата задача за присъединение на България към еврозоната . Нещо повече, все още и З аконът за Българска народна банка, и разпоредбите на Европейската централна банка не разрешават съвместяването на професионални и политически позиции. Централната банка е самостоятелна институция и като неин представител изрично считам, че не е добра концепция тя да се въвлича в политическия развой, а имената на ръководителите ѝ да бъдат замесвани в политически полемики, уточни Гюров.

Той добави, че детайлностите от диалога сред него и президента не са обществени и не ги е коментирал. " Единствена позиция, която и все още мога да споделя, е, че не съм дал единодушие за длъжностен министър председател ", уточни Андрей Гюров.

Съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков съобщи пред БНР , че не е вярна тезата, че ще има конституционна рецесия, в случай че Димитър Главчев не беше приел да бъде претендент за длъжностен министър- ръководител. Ние знаем, че примерноАндрей Гюров, в случай че беше определен, щеше да одобри, нямаше да откаже, и то не тъй като желае, а тъй като щеше да го види като отговорност към Конституцията и към България, сподели Петков.

Димитър Гюров се срещна с президента Румен Радев на 29 март . След срещата Гюров съобщи, че са разискали ролята и дилемите на Българска народна банка в процеса на присъединение към еврозоната.На въпрос дали би станал длъжностен министър председател, тогава Гюров сподели, че това са хипотетични въпроси, а отговорността е в ръцете на президента да откри решение.

На 29 мартдържавният глава Румен Радев дефинира ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев за претендент за длъжностен министър-председателв осъществяване на член 99, алинея 5 от Конституцията, а на идващия ден му разпореди да предложи състав на служебно държавно управление в рамкте на седем дни.

Източник:БТА, БНР

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР