„Не съм оптимист, че в рамките на няколко месеца ще

...
„Не съм оптимист, че в рамките на няколко месеца ще
Коментари Харесай

Борисов: Оптимист съм, до година тръгваме към еврото

„ Не съм оптимист, че в границите на няколко месеца ще аплайваме за еврозоната. Но съм уверен, че бихме могли да се оправим в границите на една година – имаме подготвеност. В рамките на месец ще ни дадат пътна карта “, сподели министър-председателят Бойко Борисов по време на полемика „ България в еврозоната. Икономическата логичност против митовете”.

Той уточни, че влизането в еврозоната е тематика, по която има две отзиви.

Борисов: Еврото и еврозоната са наложителни

Домбровскис връчи публично на Борисов проектите за еврозоната

Дават на България „ неустоима оферта” за еврозоната

„ Първото позитивно е, че кредитният рейтинг и лихви по заеми ще тръгнат нагоре, само че има противоположният вид като при Гърция. Така че всичко зависи от стабилността на страната. И тъй като постоянно сме доста по-силни и ние от ГЕРБ, и сътрудниците от Българска социалистическа партия да се черним, само че в случай че погледнем по какъв начин върви графиката на външния дълг, ще забележим, че с Гърция тръгваме от 100% и по какъв начин до преди няколко дни ние доближаваме до 25% дълг, а Гърция – отива до 170%. Сиреч, когато аплайваме в еврозоната можем да приказваме за непоклатимост и неизменност, че което и да е държавно управление това нещо ще го спазва”, акцентира Борисов.

„ Изключително значимо е, когато пазиме дадена теза, да имаме поради рисковете – ние не представляваме риск за Европа, тъй като всички държавни управления не си дадохме националния запас. Имаме параметри с нулеви бюджетни дефицити, които дават опция да се реализира непоклатимост. Да, незабавен резултат може да има – ще вдигнем доста приходите незабавно, само че какво ще стане отсега нататък? Това е главното ни безпокойство - всеки желае повдигане на приходите незабавно и не мисли какво ще стане занапред”, акцентира Борисов.

„ Сутринта слушах метеоролозите в Монтана - 15 млн. лева повече се дадоха са бюджета на Българска академия на науките и една уважаема жена, която не познавам, сподели, че министър председателят им е споделил да дават за публикации, а не за научно приложни действия. Не бива по този начин към този момент. Не знаех и че БНР има четири оркестъра, само че музиката, която ми свирят през прозореца, не е честна”, добави министър председателят.

„ Нашият валутен ръб е постоянен – инфлацията е 1,4%. 5-те % безработица не е най-важното. А това, което направихме тази година – да вкараме 22 хиляди деца, които до момента не са ходили в учебно заведение, да ги вкараме в класните стаи е една добра процедура. Има и още доста положителни практики, които можем да развием”, уточни Борисов

„ Консенсусът във връзка с еврото сигурно се е състоял в България”, съобщи от своя страна министърът на финансите Владислав Горанов.

„ Искам да развенчая някои от главните легенди, които се популяризират за участието на България към еврозоната. Един от тях е обвързван с повишаване на цените от прехода от лев в евро. Със сигурност сходен ценови скок е вероятен, само че той се мери с пренебрежими размери и доказателство за това можем да открием от времето, когато деноминирахме българския лев – тогава не видяхме да има подобен потрес. Вторият мит е опитът на някои условно патриотични обединения да настояват, че България ще загуби от своя суверенитет. Всъщност в противен случай - по този начин България ще бъде участник в решенията на Европейската национална банка. Тоест, влизането в Еврозоната ще усили опциите на страната и на Българска народна банка да вземат участие по-активно в паричната политика”, разясни Горанов.

Той разяснява още, че спрямо всички държави-членки на еврозоната България от съществуването на еврото, е отговаряла на критериите за него и, че странната ни сега ги извършва по-добре.

„ Друг мит е, че приемането на еврото ще заплаши нашата конкурентоспособност. България сподели засилена интеграция в последните години и данните, че приемането на еврото няма да заплаши нашата конкурентоспособност, са показани от всички макроикономически показатели”, акцентира Горанов.

Министърът на финансите е безапелационен, че опасението на хората, че след приемането на еврото България може да се трансформира във втората Гърция е несъстоятелно.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР