Не съм очаквал, че има толкова много желаещи за модернизиране

...
Не съм очаквал, че има толкова много желаещи за модернизиране
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Да ни дадат техника от 60-70-те години. Това ли искаме за българската армия?

Не съм очаквал, че има толкоз доста искащи за модернизиране на българската войска в българския парламент, сподели в предаването " Панорама " по Българска национална телевизия служебният министър на защитата Димитър Стоянов и изрази страдание, че не е стартирала програмата за капиталови разноски на министерството на защитата, за това кои планове би трябвало да се осъществят в идващите 10 години, а главната тематика е била даването на въоръжение за Украйна.

Относно това дали България може да получи ново въоръжение в подмяна на остарялото руско, Стоянов съобщи: " Предоставяне на остаряло въоръжение - за сметка на друго остаряло въоръжение - да то обезпечава съгласуемост, само че нищо повече. Ако погледнем какво получиха прилежащите страни - това е техника от 60-70-те години. Това ли желаеме за българската войска? ", попита служебният министър.

Правилният метод е приемане на модерно въоръжение. Решението за нови F-16 бе изцяло съответно. След 2025 година няколко години и може би даже до 2030 година би трябвало да има заместваща платформа за защита на небето, сподели още Стоянов.

Няма да бавим топката. Провежда се разбор на това кой бойни качества не би трябвало да губим. Със сигурност имаме повече въоръжение от такова за спокойно време, за покриване на загуби, само че не би трябвало да забравяме, че би трябвало да оставим въоръжение, което е належащо за аварийни елементи. Взимаме елементи от една техника, с цел да поддържаме друга. Причината е войната в Украйна. Старата руска техника се поддържа главно с аварийни елементи от Русия и Беларус, по тази причина канибализираме несъмнено количество техника. Това, което имаме допълнително са муниции, това мога да го заявя още в този момент.

Продължавам да не съм непознат на концепцията, че по този метод България се замесва във войната, тъй като покрай нас има спор, а всеки спор поражда опасности за националната ни сигурност. Като министър на защитата аз би трябвало да мисля по какъв начин да бъдат минимизирани тези опасности, а това се случва посредством поддържане на съответно въоръжение. Мислим по модернизацията на българската войска и се надяваме да реализираме резултати. България е суверенна страна, ние изпълняваме решенията на Народното събрание. 47-ят парламент взе решение за оказване на техническа военна помощ, което е радикално друго от военна помощ, беше записано категорично ремонт на бронетанкова техника. Заявка за ремонт на бронетанкова техника от украинска страна не е постъпвала, сподели още служебният министър на защитата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР