Не съм обмислял оставката си. Много неправилно съм разбран. За

...
Не съм обмислял оставката си. Много неправилно съм разбран. За
Коментари Харесай

Хинков: Не съм обмислял оставката си

Не съм обмислял оставката си. Много погрешно съм свестен. За мен освобождението на моят заместник  бе сигнал към мен – да се замисля за темповете на работа си. Това сподели здравният министър проф. Христо Хинков в ефира на bTV.

Причина за тълкуването на думите му беше решението на премиера Денков да уволни заместник-министър Бойко Пенков.  

" Имам свободата да посоча един-двама заместник-министри, а останалите били прерогатив на премиера. Проф. Илко Гетов е назначен още в самото начало при образуването на екипа. Аз работя добре с него и той би трябвало да поеме една огромна част от отговорите за реекспорта на медикаменти и дефицита на лекарства. Един човек, който аз заварих беше основният секретар и аз го освободих, тъй като не бях удовлетворен от работата му – безредна и неорганизирана ", безапелационен бе той.

Имам доверие на премиера, а той ми е споделял, че има доверие в мен. Лоялен съм към това държавно управление. Аз също имам вяра в неговите решения, сподели още здравният министър.

" Очевидно някогашният здравен министър проф. Асена Сербезова взе участие в тази игра с реекспорта. Това споделих преди няколко дни. Тя е трансформирала формулата за този реекспорт от 100 на 65%. Тя споделя, че това нещо е съобразено със закона, в който е записано, че тази формула е 65% още от 2017 година “.

Логичното държание на един министър в постоянно държавно управление, с настоящ парламент, е не да промени формулата в СЕСПА, а в закона. Законът е писан по времето на ГЕРБ. Общественият интерес тук е нарушен и това се споделя в отчета на ДАНС, изясни той.

" Думата фармамафия или мафия е много описателна. За да се употребява тази дума би трябвало да се намерения за какво се постанова да се употребява такова разбиране. Ако изчезне едно лекарство, което е доста значимо за хронично заболяване, за избран интервал от време, това трансформира лекуването. Това в рисковия му вид може да се назова ликвидиране от разстояние, тъй като изгубването му по някакви аргументи, в това число по нерегламентиран ред е закононарушение ", сподели Хинков.

От отчета на ДАНС не излиза наяве за всички аргументи за какво изчезват медикаменти, те са сложни, само че не са свързани единствено с реекспорта, добави здравният министър. 

Според него други аргументи за неналичието на медикаменти могат да са свързани с цената и с комерсиалния интерес. " България е дребен пазар и ние не можем да притеглим огромните компании с тези ниски цени, които потискаме ", сподели Хинков.

Здравният министър акцентира, че другата седмица ще получи дефинитивно инспекцията на прокуратурата за " Майчин дом ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР