Не съм конституционен юрист, но смятам, че членовете на експертния

...
Не съм конституционен юрист, но смятам, че членовете на експертния
Коментари Харесай

Десислава Атанасова, шеф на анкетната комисия за новата Конституция: Не съм конституционалист, но мога да чувам

Не съм парламентарен правист, само че считам, че членовете на експертния съвет, които считам да привлека, ще ми бъдат потребни и ще работя добре с тях. Освен това аз умея да слушам.
С тези думи Десислава Атанасова от ГЕРБ отбрани в ефира на bTV назначението си за ръководител на краткотрайната анкетна комисия, която да се занимава с новата конституция.

" Очаквам да има разговор. Ще диря подобен. До седмица ще оповестя имената на експертния съвет, който считам да основа. Не са ми удостоверили всички присъединяване към момента. Стремя се към хора от академичната общественост, някогашни конституционни съдии. Трябва да има разговор и с представители на Неправителствени организации бранша и разнообразни сектори. Надявам се също, че политическите сили отвън Народното събрание няма да откажат разговор, тъй като и част от настояванията на протестиращите е за промени в Конституцията ", уточни Атанасова.

Тя съобщи, че би поканила проф. Атанас Гержиков в експертния съвет, макар острите рецензии, които специалистът по комерсиално право насочи предходната седмица.

ФрогНюз напомня, че Герджиков дефинира като изцяло излишно приемането на нов главен закон, а също така дефинира плана като " неблаговиден и цялостен с правописни неточности ".

Атанасова обаче не разяснява тези забележки. Вместо това съобщи:

" Когато обявихме внасянето на плана за нова Конституция и рестарта на политическата система, по този начин както го разгласи нашият водач - господин Борисов, чакахме, че всички ще чуят и едно излечение най-после: Ако се съберат 160 гласа за свикването на Велико национално заседание, той ще подаде оставка на идващия ден. Сега ме изненадва, че главните политически сили не желаят това да се случи към този момент... ", уточни Атанасова.

Тя добави, че мандатът на настоящето държавно управление изтича след едвам няколко месеца и съобщи още, че би трябвало да се изчака до постоянните избори. Призова още партиите да стартират с правенето на своите стратегии и послания.

Атанасова изрази и възмущението си от обстоятелството, че водачът на " Воля " и зам.-председател на Народно събрание Веселин Марешки се е подписал под плана, само че без да го е чел. Това признание направи самият той.

" Смути ме изявлението. Смути ме и друго, направено от сътрудник, ръководител на парламентарна група, която счита, че импортираният план е без увод. Говоря за госпожа Нинова. Това не е по този начин. Всеки може да отвори предлагането ", уточни още Атанасова.

Експертността на анкетната комисия

В състава на комисията влизат политолози, инженери, а юристите са едвам 1/2.

" Завършила съм през 2001 година От тогава се занимавам в право. Да, нямам опит в Конституционното право. Работила съм в разнообразни институции, на разнообразни длъжности. Вписан юрист съм. Специализацията ми е във връзка с гражданското право, по-тясно здравното право. Експертният съвет, който считам да бъде основан и в който желая да привлека конституционалисти, биха ми били потребни и считам, че добре ще работя в тях. Освен това, аз умея да слушам ", уточни в отговор Атанасова като добави, че не би желала да дава оценка на своите сътрудници, излъчени от парламентарните групи.

Проста математика демонстрира, че към 190 000 жители е разликата сред тези, които желаят конституция и тези, които не желаят. Става дума за гласоподавателите на партиите, като в сметката не влизат гласувалите за " Воля ".

" Ако проследим последните изследвания, мисля че на “Галъп”, над 72% от жителите желаят понижаване в броя на националните представители… ", уточни Атанасова.

По време на диалога тя не пропусна да означи и триумфът на ГЕРБ на частичните локални избори - една от новите опорки на ръководещите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР