Не съм казал, че няма да с явявам пред Народното

...
Не съм казал, че няма да с явявам пред Народното
Коментари Харесай

Гешев внася правилника на Народното събрание в КС

Не съм споделил, че няма да с явявам пред Народното събрание. Аз почитам Народно събрание като върховен орган. Становището на Прокуратурата и моето е, че член 24 от Правилника за активността на Народното събрание опонира на конституцията. Обръщам внимание на решение на Конституционен съд №5 от 1995 година. Конституционните съдии са споделили следното: не могат да бъдат канени в комисии магистрати, президент и конституционни съдии. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев в коридорите на Народното събрание, заяви novini.bg.

„ Трайна е съдената процедура, че във връзка с правосъдната власт е неприемлив правосъдния надзор. Това е по този начин, тъй като трансформира салдото в страната и правилото за разделяне на управляващите. За положително или неприятно в днешния устав има член 24. въпреки и да опонира на конституционната процедура “, изясни обвинител №1.

„ Ще внеса искане за оповестяване на противоконституционен този текст. Понеже има подобен настоящ текст, че мога да бъда канен, обръщам вниманието, че в конституцията написа „ поканен “. Тук съм с част от екипа си, тъй като ще употребявам опцията за естествен разговор в сходство на правилото за разделяне на управляващите “, добави той.

Според него има съществени проблеми, касаещи престъпността, които могат да бъдат решени единствено с съответни решения. Той сподели, че нашият углавен кодекс е педантичен по думите на интернационалните ни сътрудници.

Гешев изиска увеличение на наказванията на дрогирани и пияни водачи. Даде образец със случилото се с журналиста Милен Цветков: „ Наказателен кодекс е признат последно през 1968 година т.е. с стар и неспособен инструмент желаеме да реализираме годна цел. Прокуратурата извършва, а не основава законите “.

Уважението сред институциите изисква да бъде обещано време на основния прокурор да се приготви по думите на основния прокурор: „ Надявам се, че уважението, което изпитва Прокуратурата, е взаимно. Важните неща, които считаме да сложим е, че още май месец прокуратурата е внесла отчет за работата на Прокуратурата за битката с престъпността. Резултатите на моите сътрудници са доста положителни. Аз се гордея с това, че прокурорите, магистратите и следователите реализираха едни извънредно положителни резултати “.

По тематиката с полицейското принуждение съобщи: „ Всяко принуждение е неприемливо. Не мога да разясня повече поради конституционната промяна от 2016 година. Аз съм административен началник и не давам отговор за работата на другите прокурори “.

Той беше безапелационен, че българският основен прокурор няма право да упражнява въздействие върху различен прокурор за обещано досъдебно произвеждане: „ Припомням, че има хипотеза за невиновност. В правовата страна само правосъдната власт взема решение кое лице е отговорно и кое не “. Временната правна комисия няма никакво правно съображение да предложения основния прокурор в нея съгласно Гешев: „ Има решение на конституционния съд за сходно деяние. Едно явяване в такава комисия би представлявало нарушаване на конституцията “.

Той отхвърли да разяснява служебният министър Янаки Стоилов: „ Забавлявам се с неговите изказвания. Обикновено нищо, което той каже, не е истина “. Главният прокурор беше безапелационен, че напрежение сред институциите ще докара до взрив на престъпността.

„ Надявам се, че върховенството на правото и правовата страна не са единствено лозунги. Законът би трябвало да е за всички и всички да го съблюдават “, безапелационен беше Гешев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР