Не съм изобщо оптимист, че включването на юридическо лице в

...
Не съм изобщо оптимист, че включването на юридическо лице в
Коментари Харесай

Мая Манолова: Не съм оптимист, че юридическо лице в управата ще реши проблемите на врачанската болница

Не съм въобще оптимист, че включването на юридическо лице в управата на МБАЛ „ Христо Ботев “ във Враца ще помогне за решаването на финансовата рецесия, в която е затънало болничното заведение.

Това съобщи омбудсманът Мая Манолова в отговор на въпроси на локалните медии, дали това желание на здравното ведомство ще оздрави държавната болница, оповестиха от пресофиса на омбудсмана.

Мая Манолова и екипът й бяха през днешния ден в района и одобряваха жители във всички общини на региона - Борован, Бяла Слатина, Враца, Козлодуй, Криводол, Мездра, Мизия, Оряхово, Роман и Хайредин.

„ Аз не мога да предсказвам какви тъкмо са проекти на здравния министър Кирил Ананиев за включване на юридическо лице в управлението на болничното заведение. Ако ме питате дали поддържам тази концепция – не, не я поддържам “, безапелационна бе Мая Манолова.

Омбудсманът напомни, че предходната седмица е посетила болничното заведение по отношение на тъжба, подписана от 294 чиновници на лечебното заведение, които я сезираха за тежкото финансово положение на МБАЛ „ Христо Ботев “ и неизплатените с месеци трудови хонорари. Тогава тя пое ангажимент пред лекарите, медицинските сестри и пациентите, че ще се срещне по проблема със здравния министър, след което ще се върне във Враца, с цел да осведоми обществеността за диалога си с него.

„ Настоях пред министъра на опазването на здравето страната да поддържа врачанската болница, тъкмо както го дадох обещание на лекарите, на медицинските сестри на пациентите на болничното заведение, в подтекста на идната промяна, която до края на месеца ще анонсира министър Ананиев. Обърнах му обаче внимание, че каквато и да е промяната, защото с елементи от нея не разполагаме, съгласно мен тя няма по какъв начин да се случи, без той да има явен възстановителен проект по какъв начин поддържа лечебни заведения, които са в ситуацията на врачанската, тъй като това не е единственият случай.

Същото е ситуацията в Ловеч, в Стара Загора, с академични лечебни заведения, с общински лечебни заведения “, уточни още публичният бранител и попита: „ Как влиза в промяната една болница с 15 млн. задължения? Очевидно е, че този воденичен камък няма по какъв начин да им разреши да се реформират, каквито и да са проектите на министъра и на неговия екип “.

Според Манолова отговорността за положението на лечебните заведения е на страната и на министъра на опазването на здравето, въпреки актуалният - Кирил Ананиев да не носи лична виновност за тежкото им положение.

„ Моята позиция е ясна и я показах в детайли и упорито пред министъра – да поддържа в качеството си на представител на страната, виновен за здравната политика, болничното заведение във Враца, да я поддържа финансово. Второто ми гледище беше министърът персонално, или човек от неговия екип, да пристигна на място и да осведоми хората от Враца и личния състав на болничното заведение какви в действителност са проектите за излекуване. Много се надявам, че до края на месеца, каквото заричане ми бе обещано, това ще се случи “, уточни публичният бранител.

Като позитивна стъпка омбудсманът дефинира договарянията на здравния министър и на регионалния шеф на Враца Малина Николова с кредиторите за отсрочване, разсрочване и съкращаване на задължения на здравното заведение.

„ Чистата позиция, предлагайки промяна в болничната помощ, е пред скоби да се направи предложение за болничното заведение във Враца и всички лечебни заведения, които са в нейното положение - по какъв начин страната ги поддържа, с цел да излязат от тази обстановка. Защото с воденичен камък от 15 млн. или воденичен камък в ръководството, няма по какъв начин да си конкурентноспособен на останалите субекти в този бранш “, акцентира Мая Манолова.

Омбудсманът сподели още, че е получила покана от министър Ананиев за кръгла маса, на която той ще показа промяната в опазването на здравето.

„ Не е неприятно да има повече пари в опазването на здравето, само че още веднъж тези пари ще ги заплащат жителите. Отваря се опция за доплащане, а не чух нищо всъщност в връзките лекар-пациент да се трансформира. Не чух нищо за лимитите, против които аз като омбудсман съм. Моето виждане е за безлимитно опазване на здравето. Не чух нищо за повишение на цените на клиничните пътеки и не чух нищо за контрола “, подчертава Манолова и добави, че пациентите би трябвало оптимално да се включат в реализирането на този надзор.

Омбудсманът се ангажира още в границите на един месец проектът на министъра да бъде разгласен обществено и негов представител да отиде на место във Враца, с цел да осведоми хората за него, само че в случай че това не се случи тя ще спомага на врачанската общност, лекарите и личния състав на МБАЛ „ Христо Батев “ да се срещнат в София със здравния министър, с цел да чуят какви са желанията му.

Единствената позитивна вест, която публичният бранител посочи по-късно при срещата си с екипа на врачанската болница бе, че е съумяла да убеди министър Ананиев да отпусне пари за незабавен ремонт на родилното поделение, което се намира в трагично положение.

Пред публицистите Манолова разкри още, че се е наложила незабавната й намесата и по проблема на гимназия „ Христо Ботев “, където паралелките са понижени единствено до две.

„ Обсъдихме тази тематика в детайли и с регионалния шеф госпожа Николова и в действителност сме на едно мнение, че би следвало в сходни гимназии да се търсят благоприятни условия за в допълнение професионално образование и в последна сметка от една страна да са по-адаптивни завършващите сходно обучение, а от друга да се насочат квалифицирани фрагменти към условията на локалния бизнес “, заключи Манолова.

Омбудсманът осведоми, че един от главните проблеми на хората от района е промяната в ТЕЛК-овете, която по новите правила води до понижаване на % на продуктивност. Сред другите проблеми, по които я сезираха жителите, бяха неприятните пътища, корупцията, както и взаимоотношенията им с банките.

„ Тук е мястото да кажа, че през летните месеци, с изключение на по Закона за хората с увреждания, моят екип работи доста интензивно по Закона за частния банкрут. Също по този начин имаме и оферти, по които работим, свързани с банките и техните привилегии, изключително в правосъдната фаза. Така че това също е една от тематиките, които използваме да обсъждаме с жителите и които ще представим през този сезон “, очерта целите си Манолова.

Над 30 души изслуша омбудсманът в приемната в Козлодуй, която бе проведена със съдействието на кметицата на града Маринела Николова.

Мария Маркова беше един от посетителите, която особено пристигна, с цел да благодари за това, че преди месеци над 1 900 души от към този момент банкрутиралото дружество „ Енемона “ са получили дължимите им хонорари след смяна в Кодекса на труда, инициирана от националния омбудсман.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР