„Не съм изненадат от резултатите на изборите, предвид усложнената процедура

...
„Не съм изненадат от резултатите на изборите, предвид усложнената процедура
Коментари Харесай

Доц. Стойчо Стойчев с подробен анализ на резултатите от изборите: Правителство ще има и то основно от ПП и БСП

„ Не съм изненадат от резултатите на изборите, поради усложнената процедура за машинното гласоподаване, което на процедура значи прикрит ценз. И той не е учебен, а за цифрова просветеност “, съобщи политологът доцент Стойчо Стойчев пред „ Монитор “. По думите му само това е попречило на доста хора да гласоподават, главно за парламентарните избори. Според него хората всеобщо са дали своят вот единствено за президент, след което са очаквали дисплеят да зареди страницата за парламент, само че не са съумели. Припомняме, че точно порати тази причина една жена изедя и квитанцията си.

„ Другата причина са целенасочените дейности на Бойко Рашков с акциите за купения избор, най-много измежду ромите. Страховете, които искаше да насади измежду обществото, в действителност сработиха. Около 700 000 души не отидоха да изразят вота си. Само сравнете интензивността в Кърджалийско и тази в Турция. В Турция имаше доста по-слаб надзор и се гласуваше всеобщо, даже комисиите посочваха на хората по какъв начин да гласоподават “, разяснява Стойчев.

Политологът акцентира, че като резултат на всичко това 55% от депутатите в новото Народно заседание са симпатизанти на Румен Радев, без да включва Има Такъв Народ, които два пъти не са създали държавно управление и е малко евентуално да влязат в коалиция.

„ Според мен даже сформирането на кабинет ще бъде с мандат на Българска социалистическа партия - от третия път и с поддръжка от Костадин Костадинов. Като нищо този път „ Демократична България “ би трябвало да се усетят, че в действителност Румен Радев ги изсмука електорално и това е повода за пагубния им резултат. Той изсмука и Българска социалистическа партия, обезкърви „ Демократична България “, отстрани Мая Манолова. Общо взето Радев оказа въздействие върху всички партии на митинга. Унижи ги за сметка на личната си платформа “, съобщи доцент Стойчев.

Според него Демократична България надали биха се съгласили на коалиция с Политическа партия, тъй като присъединяване им в такава коалиция би означало на идващите избори напълно да изчезнат от изборната карта. По думите му Демократична България са имали положителни резултати, само че стоенето им към Радев е довело до отлив на гласове.

До. Стойчев отхвърля хипотезата този път да не се сформира държавно управление, само че то ще бъде главно от Българска социалистическа партия и групировката на Петков. „ Въпросът е дали Корнелия Нинова ще остане на председателския пост при този резултат. Затова съгласно мен тя ще желае да образува кабинет, с цел да резервира поста си. Видяхте резултатите им, с гласовете от чужбина нещата ще станат още по-зле съгласно мен, тъй като зад граница Българска социалистическа партия я няма. Вече се хвърлиха няколко оставки. Според мен дали „ Демократична България “ ще поддържа държавно управление зависи от това дали Румен Радев ще избяга от тематиката за правосъдната промяна “, съобщи политологът.

За извънредно ниския резултат на Слави Трифонов, доцент Стойчев го отдава на обстоятелството, че два пъти им е било гласувано доверие и те не са го оправдали.

„ Спомнете си по какъв начин Марешки също говореше по какъв начин ще маха Бойко Борисов, само че в това време го поддържаше. Сега чакам също Има Такъв Народ да не се коалира с никого и Костадин Костадинов да поддържа мандат на Българска социалистическа партия, а не проамериканска линия. Така ще ръководи държавно управление на малцинството, а „ Демократична България “ ще остане волю или неволю настрана. Те са разпознаваеми с дейностите си, ориентирани към правосъдната промяна. Обаче видяхте, че Лозан Панов, който беше флагман на войната против Иван Гешев, реализира доста слаб резултат. Това значи, че хората не се интересуват въобще от правосъдната промяна, а се хващат повече на популистки изказвания за прекъсването на корупцията. Въпросът е по какъв начин ще се осъществя това в управническа тактика и по какъв начин ще се осъществя тази известност. Но би трябвало да се каже и нещо друго - за разлика от Слави Трифонов, който генерира гласове въз основата на персоналната си известност, Кирил Петков и Асен Василев дължат резултата си на обстоятелството, че бяха определени и припознати като сполучливи министри. Масово бяха подкрепени от гласоподаватели на Българска социалистическа партия и „ Демократична България “ “, сподели още Стойчев.

По отношение на президентския избор, доцент Стойчев счита, че в случай че Румен Радев се откаже от апелите за правосъдна промяна и Гешев е допустимо да получи поддръжка даже от Движение за права и свободи. Тя обаче няма да е директна, а просто техните гласоподаватели няма да отидат да гласоподават.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР