Не съм изненадан от дискутирания нов кандидат за министър на

...
Не съм изненадан от дискутирания нов кандидат за министър на
Коментари Харесай

Бюджетът на НЗОК се разпределял без разчети и политики

Не съм сюрпризиран от дискутирания нов претендент за министър на опазването на здравето. Не е наложително министърът да е доктор. Играли сме тази игра . Това съобщи по време на конференция в Българска телеграфна агенция доктор Методи Янков от Националното съдружие на частните лечебни заведения във връзка разискването на името на новия здравен министър.

Д-р Янков даде образец с някогашните здравни министри Славчо Богоев (в кабинета " Сакскобургготски " ) и Десислава Атанасова (в първото държавно управление на Борисов). Не запомнихме този опит позитивно . Имаме остаряло предложение НЗОК да стане филиал на Национален осигурителен институт , добави леко иронично доктор Янков.

В конференцията на тематика: " Правен безпорядък в опазването на здравето - светлина в тунела " участваха представители на Националното съдружие на частните лечебни заведения /НСЧБ/ и Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето /ЦЗПЗ/.

По време на конференцията бяха разисквани няколко тематики - Бюджет 2018 в частта опазване на здравето, броя на лечебните заведения и рестриктивните мерки за откриване на нови лечебни заведения.

 Кирил Ананиев е добре обмислен политически избор, счита финансист
Кирил Ананиев е добре обмислен политически избор, счита финансист

" Не е обикновено лечебните заведения да бъдат 400 на този брой население "

Според доктор Стойчо Кацаров , ръководител на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето, възбраната за финансиране на нови медикаменти и разкриване на нови лечебни заведения е малоумен и първичен метод. Щяхме ли да имаме антибиотици, инсулин, в случай че имаше сходен метод преди. Може ли да забраниш напредъка и развиването - що за решение и що за концепция е това, запита реторично доктор Кацарав.

Той моли депутатите да премислят преди да гласоподават това решение , тъй като, по думите му, е нелепост и не може по този начин да бъде решен въпросът. Има други способи , уточни доктор Кацаров.

Д-р Красимир Грудев от Националното съдружие на частните лечебни заведения, дефинира ограничаването за включване на нови медикаменти като опит да не се продължи лекуването на пациентите . Но никой не смее да го съобщи гласно, счита доктор Грудев. Той даде образец със прекъсването на въвеждането на нови молекули в онкотерапиите.

За другото ограничаване - за разкриване на нови частни лечебни заведения, доктор Янков от сдружението на частните лечебни заведения изясни, че изказванието, че в България има доста лечебни заведения в страната, не е правилно. Кои са доста, запита той. " Защо се закриват лечебни заведения в дребните градове, за какво се закриват пожарните, учебните заведения, данъчни служби? Кой е споделил, че там може да има многопрофилна болница за интензивно лекуване ", запита доктор Янков и даде образец, че високите условия за избран брой хирурзи даже в дребните лечебни заведения, е причина за закриване на лечебници в дребните обитаеми места.

Д-р Кацаров разясни, че в България лечебните заведения са към 300, като част от тях са санаториуми . Има други профилирани очни амбулаторни структури, има центрове, които единствено се назовават лечебни заведения, тъй като съгласно законодателството те би трябвало да се записват по този начин.

Броят на леглата е напълно малко повече от междинния брой за Европейски Съюз. Германия, Латвия и други имат повече кревати . Това в никакъв случай не е поставяно за полемика в Германия. Само Дания има по-кратък болничен престой от България, добави той.

Относно Бюджет 2018 доктор Методи Янков изясни, че страната продължава да заплаща доста дребен % от своите отговорности към Здравната каса за към 4,5 млн. души , чиито здравни осигуровки се поемат от нея.

Колегата му от Националното съдружие на частните лечебни заведения доктор Цветан Диманов разясни, че съгласно Закона за здравното обезпечаване страната ни би трябвало да заплати здравните осигуровки за 1,6 милиарда лв. , само че от републиканския бюджет ще преведат на Касата с към 400 лв. по-малко. Държавата от години заплаща по-малко и вместо да е правилен длъжник, тя насъсква обществото против лекарите, сподели доктор Диманов. Той разясни, че броят на групите, за които страната заплаща здравни осигуровки, може да бъде открит в Национален осигурителен институт.

Д-р Цветан Диманов предложи Касата да заплати отговорностите си към задграничните каси и към лечебните заведения в страната . Платете на Европа и на българските лечебни заведения осъществените с разход за труд, ток, медикаменти, интервенции - да може българските лечебни заведения да укрепнат , изясни доктор Янков. Н яма от къде да внесем лекари и сестри, добави той .

Д-р Красимир Грудев , който бе водещ на конференцията, изясни, че предвижданото нарастване на бюджета на НЗОК с 11% е съизмеримо с нарастването на минималната работна заплата. Въпросните 400 млн. лв. на Касата са предвиждания от прехвърляния и очакване от доходи от здравните вноски , сподели той. Д-р Грудев даде образец, че правилото на Касата е елементарен - има едни пари, едни лобита, които се борят за тези пари. Цената на клиничната пътека няма настоящи планове за цената . Няма план това какъв брой коства действително, добави той.

Виждаме, че в бюджета още веднъж няма политики , изясни доктор Грудев . Той напомни, че някои от предложенията за промяна са отпаднали в съда, визирайки отпадането на предложенията за влизане в болница единствено с пръстов отпечатък, за това Касата да сортира с кои лечебни заведения да подписва контракти, за двата медицински пакета за здравни грижи.

В отговор на въпрос по какъв начин рационално да бъде преразпределен Бюджета на Касата доктор Кацаров съобщи, че той не почива на никакви планове . Това са остатъчни пари от общите държавни разноски, както и главният пакет не почива на никакви планове на медицински услуги .

" Защо не се финансира политика, която да подсигурява съкращаване на болничния престой ", запита доктор Янков и изясни, че това ще даде опция за удължение на престоя за пациентите, които имат потребност да се долекуват в болничното заведение.

Според доктор Янков, откриването на здравословни проблеми на бебета още преди раждането им и направените аборти са спестени пари. " Българските триумфи в пренаталната диагностика са на равнището на европейските . Колко повредени бременности са прекратени в подобаващия период и каква е облагата за фамилиите и обществото ", запита риторично доктор Методи Янков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР