Не съм дръпнал шалтера, както прочетох, заяви шефът на БНР

...
Не съм дръпнал шалтера, както прочетох, заяви шефът на БНР
Коментари Харесай

Светослав Костов пред СЕМ: Няма да допусна политическа пропаганда в БНР

" Не съм дръпнал шалтера, както прочетох ", съобщи шефът на БНР Светослав Костов пред членовете на Съвет за електронни медии, които желаеха пояснения от него за заменения сектор на Силвия Великова, за спряното лъчение на 13 септември, както и за митинга пред постройката на публичната медия.

Не профилактика, а проблем с оптичния кабел е била повода да спре за 6 часа излъчването, изясни Костов . Той е разписал предложение на техническия шеф на радиото от 11 септември за профилактика, тъй като в последно време е имало доста чести спирания на сигнала и не можело повече да се отсрочва. Призна, че грешката му е била, че не е уведомил авансово КРС и Съвет за електронни медии за това. " От петък до през днешния ден са атакувани над 600 хиляди пъти, с цел да бъдат свалени, уеб сайтът на радиото и " Бинар ", сподели още шефът на радиото.
 БГНЕС
Попитан от шефката на Съвет за електронни медии София Владимирова за какво единствено след 70 дни отпред на БНР е избухнало напрежение с огромен публичен отзив и се е заговорило за " независимост на словото ", Костов отговори: " Не знам, само че постоянно от едната страна на протестиращите е един и същи човек, който през избрани години се усеща обиден от нещо. " Костов съобщи, че напрежението в радиото не идва от страна на управлението.-->

" Лично аз няма да разреша митингът пред БНР да бъде употребен за политическа агитация ", безапелационен беше шефът на радиото. Нормално ли е преди избори в него да вземат участие избрани партии, попита той членовете на медийния регулатор и посочи, че засяга една съответна политическа групировка, чиито политици са били на мястото дружно с публицистите. Членовете на регулатора не реагираха на това, заради което шефът на БНР им сподели, че може да прегледат фотосите от митинга.
 БГНЕС
Костов беше безапелационен, че никой не е отнемал ресора на Силвия Великова, а е взет втори човек, който да дава отговор за правосъдната система. Нейният сектор е единственият в БНР, който се отразява единствено от един кореспондент. Навсякъде в останалите ресори имало по двама-трима дори, изясни Костов.

Той беше безапелационен, че спомагателни хора в ресорите ще има.  " Не, не е имало цензура. Не, не е заменен ресорът на никого... В БНР плурализмът е застъпен в съвсем всички ресори, в които има освен един, двама, а даже трима отговарящи за един сектор. Има сътрудници от " Хоризонт " - двама дават отговор за медиите и Съвет за електронни медии. Виждате ли единият да пречи на другия? Кой какви изявленията дава, си е безусловно негово право ", разяснява той във връзка терзанието в Съвет за електронни медии за огромния звук в медиите. Костов изясни, че е мълчал през последните дни, с цел да запази достолепието на БНР и на работещите в него, върху чийто тил се упражнил кой ли не.

" Госпожа Силвия Великова, в случай че би трябвало да приказваме с имена, през днешния ден отразяваше правосъдната система. В сряда е на предаване, в петък е на предаване. Много ви апелирам, това какво споделя някой публицист пред избрани медии, да не се смята за 100% истина. Никой на никого не лишава ресора. Единствената промяна беше мъж да отразява митинга, с цел да не се стига до стълкновения ", сподели той. На възмущението на Бетина Жотева от Съвет за електронни медии, че Великова е била свалена от ефир, Костов акцентира: " Няма позиция водещ в БНР ".

" Ще направя всичко допустимо, с цел да няма напрежение в БНР и с цел да няма опълчване и заставане от едната или другата страна на оградата. ", даде обещание шефът на медията, като уточни, че самият той е от 20 години в радиото. " Преживял съм доста такива обстановки и не съм уверен, че бих претърпял нова такава. В това няма безусловно никакъв смисъл ", сподели Светослав Костов.

До края на деня да получим отговори на въпросите за прекъсването на сигнала, подредиха от Съвет за електронни медии, които направиха забележка на Костов, че не е довел със себе си и техническия шеф.

Бетина Жотева пък насочи упрек и към програмата на радиото. Повод й даде изявление с Решетников, направено от кореспондента на БНР в Москва. Жотева изрече възмущението си, че 4 дни след възбраната на Леонид Решетников поради шпионския скандал, публичното радио излъчило изявление с него в най-слушаното предаване в събота " Хоризонт 150 " и по този начин пуснало в ефира " повече от 5 минути просъветска агитация ". Светослав Костов изясни, че изявлението е било планувано дни по-рано и направено от кореспондента на БНР в Москва, с цел да се чуе и другата страна по абсурда.

В сряда би трябвало да е готово мнението на Съвет за електронни медии по чуването на шефа на БНР за спрения сигнал в радиото.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР