„Не съм чула досега за починал човек от Омикрон. В

...
„Не съм чула досега за починал човек от Омикрон. В
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: Повечето смъртни случаи продължават да са следствие Делта варианта


„ Не съм чула до момента за умрял човек от Омикрон. В момента сме в състояние на едновременна циркулация на Делта и Омикрон. Смъртните случаи не престават да са от Делта варианта”, съобщи пред Нова телевизия вирусологът и здравен консултант на премиера проф. Радка Аргирова.

Тя изясни, че главната цел на новия проект за битка с пандемията е предварителна защита и понижаване на натиска върху здравната система. В него България условно е разграничена на 6 клъсера от области, в които обстановката с ковид ще се следи поотделно. Ако се постанова, спомагателни ограничения ще бъдат въвеждани там, където се постанова.

„ Подходът е към всички в обществото. Този проект се отличава с това, че имаме повече отговорност от страна на регионалните щабове. Ако имаме в Добрич някаква си обстановка, там би трябвало да се вземат ограничения, които няма да се взимат в Гоце Делчев”, изясни проф. Аргирова.

Според нея с новия проект има предвидимост, а хората могат да наблюдават трендовете и да са готови хората. Тя изрази вяра, че няма да се стига до запълване на интензивните кревати до над 80%.

„ Боя се, че не се съблюдават ограниченията – маски, стерилизация. Боя се за възрастните хора, изключително в случай че не са имунизирани, тъй като има доста съпътстващи заболявания”, сподели още проф. Аргирова.

Според нея документите за антитела би трябвало да отпаднат, определяйки ги за " чисто българско произведение ".

Тя счита, че на хората с подправени документи би трябвало да бъде даден късмет да се имунизират.

Проф. Аргирова разяснява и бустерните дози. „ Преди към 10 дни се появи в научните среди концепцията, че би трябвало да се смени метода и да не се вършат непрекъснати бустери. Но би трябвало да забележим какъв брой резистентен ще е Омикрон. Според вирусолозите това ще е или финален, или един от последните разновидности. Тогава е допустимо да се направи универсална ваксина. Не е изключен и различен поход. Да се види в коя част на света какъв вид е преобладаващ и да се приготви такава ваксина”, изясни проф. Аргирова.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР