Не са обсъждани бройки мигранти, които България да приеме след

...
Не са обсъждани бройки мигранти, които България да приеме след
Коментари Харесай

Денков: Не са обсъждани бройки мигранти, които България да приеме

Не са обсъждани бройки мигранти, които България да одобри след присъединението си към Шенген. Това съобщи министър председателят Николай Денков по време на блицконтрола в Народното събрание в отговор на въпрос на ръководителя на " Възраждане " Костадин Костадинов.

Той разясни, че всичко, което е договаряно по тематиката, е според съглашението към Дъблинския правилник от 2013. Министър-председателят посочи, че според новите съглашения мигрантите ще се разпределят заслужено, а не както е в този момент - да се задържат в граничните страни като България.

" По тази тематика бяха смесени истини с неистини. Дъблинското съглашение е подписано от България през 2007 от държавно управление с мандат на Българска социалистическа партия. През 2013 е променено, още веднъж с мандат на Българска социалистическа партия. Българското държавно управление не е приемало никакво обвързване, с изключение на да реагира за скоростта с която се обработват молбите. Не са обсъждани бройки. И по този начин ще продължи да работи. Дъблинското съглашение е такова каквото беше през 2013г. И нищо няма да се промени ", уточни той.

 

Костадинов акцентира, че до момента не сме ползвали прецизно съглашението.

 

„ Няма потребност да плашите жителите. Нищо изключително не се е случило и няма да се случи. Както е било до момента, по този начин ще продължи, най-малко до момента в който не бъдат признати промени в Дъблинския правилник. Те, апропо, ще оказват помощ на страната ни да не бъде „ наводнена “ от бежанци “, тъкмо тъй като в новия правилник те би трябвало да бъдат разпределяни заслужено сред страните – досега трябваше да бъдат арестувани в граничните страни, каквато е България.

 

От Австрия са подадени единствено 193 молби за връщане, приели сме малко над 100 бежанци. Престанете да си измисляте някакви неща, които нямат общо с истината. Хората към този момент виждат, че това, с което ги плашите, не се случва и няма да се случи “, отвърна му министър председателят.

 

На въпрос от БСП за енергийната сигурност на страната, министър председателят Денков изясни: „ Тече софтуерно съревнование за това по какъв начин да бъде създавана по-евтина електрическа енергия и да се сътвори енергиен микс, който ще даде опция да се създава най-евтин ток, който да е конкурентен на пазара на електрическа енергия. Ние сме част от районния пазар и би трябвало оптимално бързо да си възобновим софтуерните благоприятни условия. Вносът на електрическа енергия е тъй като токът, който произвеждаме, е по-скъп в избрани дни и часове, в сравнение с цената на вносната сила. “

 

„ По съглашението с миньорите е свършено всичко, което можеше да бъде свършено в това време. Само преди два дни имахме среща с миньорите и енергетиците в Министерски съвет, където представихме свършеното пред тях. Ще представим и пред вас в Народното събрание. Ако има проблем в мините и в държавния Топлоелектрическа централа, това е тъй като години наред доста хора, част от тях в тази зала, лъгаха енергетиците и миньорите, че може да се продължава по този начин, както е било години наред. 

 

Ние сме държавното управление, което ги предложения, изясни им, че по този начин не може да се продължава и им изясни какво е решението, с цел да сложим основата на това по какъв начин да бъдат изменени енергийните мощности у нас, без да пострадат хората от това. Един от резултатите е, че България към този момент получи удостоверение на териториалните си проекти, с което ще имаме към 2,4 милиарда лева да бъдат употребявани тъкмо за тези хора “, добави още той.

 

„ Когато бъдат ясни обстоятелствата, тогава може да бъдат издавани юридически присъди от който би трябвало, или морални присъди, в случай че има подобен проблем “, отговори министър председателят на въпрос на Тошко Йорданов от „ ИТН “ по отношение на информация на „ Бърд “ за офшорна компания на Асен Василев.

 

Във връзка със свършеното до момента по въвеждането на системи за бързо отчитане на резултатите от инспекцията на водачите за приложимост на опиати, министър председателят отговори: " Съществуващата инсталация и процедури разрешават в границите на няколко дни да има явен резултат, само че по повод опиатите се оказа, че няма инсталация и организация, а оттова – забавени проби с 6 до 12 месеца. Промяната и в Наказателен кодекс изостря казуса, която дава лишаване на транспортни средства при потребление на опиати и алкохол. Оказа се, че могат да се създадат няколко неща, измежду които да се усъвършенства организацията в съществуващите центрове, особено във ВМА, а също по този начин бяха отпуснати средства, с цел да не бъдат губещи лабораториите, които вършат тестванията. "  

 

Премиерът добави, че е била нужна известна полемика и организация какви апарати да се закупят и къде да се разположат, защото преди шест месеца се оказало, че са тръгнали в неверна посока.

 

" След срещи с присъединяване на народни представители създадохме организацията, която към този момент почна да дава резултати ", сподели министър-председателят и заяви, че през днешния ден следобяд ще открие, дружно с вицепремиера Мария Габриел, един от тези новооборудвани центрове.

 

" Промяната на двама конституционни съдии се постанова, тъй като мандатът на тези, които сега са в Конституционен съд, е изминал преди две години. Крайно време е да бъде запълнен съставът на съда. Всякакви други внушения за аргументите за избора на нови конституционни съдии са единствено това – внушения. Курсът на лв. към еврото е закрепен, никой не е обсъждал смяна на този курс. Няма по какъв начин да се заобиколят Маастрихтските критерии, тъй като те са час от договорите в Европейски Съюз. Те обаче имат процедура, която разрешава, при избрани случаи, да се намерят страни, които може да се извадят от пресмятане на междинната инфлация. Така беше с Хърватия. Това не е срещу разпоредбите, не става по избор на един министър председател. Нека не внушаваме още веднъж погрешни изказвания ", съобщи Денков на въпрос от групата на " Възраждане ".

 

" Ще спазим всички правила такива, каквито са съгласно договорите, с цел да влезем в еврозоната. Кога ще стане това – зависи от решението. Нашата цел е 1 януари 2025 година ", добави той.

 

Запитан за напредъка по Плана за възобновяване и резистентност, премиерът Николай Денков заяви: „ Когато държавното управление влезе в ръководството на страната през юни, се оказа, че има редица задания, по които нищо не е направено. Част от тях бяха по справедливи аргументи – изискваше се приемане на огромен брой закони, и при липса на държавно управление и Народно събрание нямаше по какъв начин да бъдат признати. През последните 7 месеца бяха признати извънредно интензивно огромен брой закони, чакани от години. Това е причина да напреднем с ПВУ. Факт е, че 90% от обещаните промени, с цел да се изиска второто заплащане по ПВУ, са изпълнени, и такова искане е предоставено. “

 

„ Имаше и второ събитие, което беше обективно – оказа се, че би трябвало да предоговорим Плана, тъй като би трябвало да получим по-малко от предстоящото при положително показване на стопанската система ни. Това лиши време.

 

Трети факт – оказа се, че през юни няма никакъв прогрес по повод договарянията за измененията в енергийната система. Всичко това е изпълнено. Имаме изясненост какво е постижимо по повод енергетиката на България. Това е завършено в тактиката, която към този момент е подготвена във вид, който е в режим на публично разискване. Предстоят още 1-2 решения, и по-късно ще завърши процеса за подаване на второ искане за заплащане. Когато заплащането бъде направено, което ще се случи до пролетта, ще стане ясно и за третото заплащане ", сподели още той.

 

Радостин Василев попита министър председателят ще подаде ли сигнал до прокуратурата за следствие на възможна машинация и пране на пари с парцел на Асен Василев, продаден 6 пъти по-скъпо година след първичното му закупуване. „ Мисля, че е хубаво да се слагат такива въпроси, благодаря на господин Василев, че го слага по толкоз явен метод. Ще си направя инспекциите. Който обаче има терзания, е изцяло свободен да си подаде съответните сигнали. Дали институциите ще дадат отговор - не знам. На мен да вземем за пример ми е забавно по какъв начин, давайки образец за покупки и продажби на по-ниски цени, внезапно се прави прилика за нещо, което е продадено по-скъпо. По никакъв метод това не е същият вид проблем. Само една инспекция може да покаже защо става дума, в реда на нещата е вие да попитате Асен Василев. Нито съм му татко, нито съм му майка. Докато няма ясни аргументи да се каже, че този човек е нарушил закона, всичко е внушения. “

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР