Не са малко държавите, които към днешна дата разчитат изключително

...
Не са малко държавите, които към днешна дата разчитат изключително
Коментари Харесай

Полша обмисля да превърне ТЕЦ-овете си в големи батерии

Не са малко страните, които към днешна дата разчитат извънредно доста на въглищни електроцентрали, изключително при високо ползване в доста студените зимни месеци.

На 22 януари, 66% от полската сила, 35% от немската, 36% от чешката и 48% от българската сила идват имено от въглищни Топлоелектрическа централа. Това приказва не просто за взаимозависимост от въглищата, а че цялата енергийна система е издигната към този енергиен източник и топлоелектрическите централи. Но това е проблем, с който европейските страни ще би трябвало да се оправят в идващите 10 години поради проектите на Европейския съюз за зелен преход и нисковъглеродна стопанска система.

Единственият работещ вид, в който лигнитните Топлоелектрическа централа имат бъдеще е в случай че се откри сурогат на въглищата, който да може да се употребява със същата успеваемост, само че да няма същото отрицателно въздействие на околната среда. В доста страни в Източна и Централна Европа съществено си мисли в посока, в която старите централи да могат да бъдат " озеленени ".
Силата на солта
Един от разновидностите, който се разисква и и даже създава е прекласифицирането на топлоелектрическите централи в уреди за предпазване на възобновима сила. Очевидно пътят към въглеродна индиферентност допуска освен създаването на нови технологии, а и приспособяването на старите такива към преходните енергийни системи.
Реклама
Конкретната концепция идва от Полша - от Силезийския университет към град Катовице. Това е миньорски район, който е прочут със мощната си взаимозависимост от добиването на въглища, Топлоелектрическа централа и тежка промишленост. За самото предпазване на сила ще бъдат употребявани специфични втечнени соли, които разрешават нагряване до 600 градуса и по-късно могат да отдават тази топлота за генерирането на пара, която пък на собствен ред да върти турбините в старите Топлоелектрическа централа. Целта е да се обезпечи бърза заместваща мощ при огромни амплитуди в мрежата, когато тя бъде доминирана от ВЕИ.
Как работи
Структурата на електроцентралите със системи от солни разтвори разрешава те да бъдат превърнати в една огромна система за предпазване на електрическа енергия посредством потреблението на възобновими енергийни източници като основа. В случая ВЕИ ще бъдат свързани непосредствено към солното вместилище за сила, а не към самата електропреносна мрежа. Например, зеленият ток (от Водноелектрическа централа, вятърни или слънчеви паркове) ще бъде употребен за повишение на температурата на разтопената сол посредством електрическия радиатор.

Има разнообразни разновидности за превръщане на силата по време на процеса на предпазване. Може би най-успешният откъм успеваемост за производството на електрическа енергия е когато съхраняваният ток минава през нагревателя и по този метод затопля втечнените соли. Има и втори вид, който допуска повторното потребление на парата от турбините, само че той надалеч не е толкоз сполучлив, колкото първия.

Ако технологията бъде въведена в процедура е допустимо някои от старите въглищни централи да станат огромни акумулатори и да балансират системите при дефицит на сила от ВЕИ в дадени моменти, като употребяват непотребната зелена сила в други моменти.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР