Не са изпратени допълнителни сили по границата ни с Турция

...
Не са изпратени допълнителни сили по границата ни с Турция
Коментари Харесай

Гл. комисар Станимир Станев: Няма допълнителни сили по границата ни с Турция след трагичния инцидент

Не са изпратени спомагателни сили по границата ни с Турция след трагичния случай, при който български служител на реда беше прострелян и почина. Това заяви пред БНР основен комисар Станимир Станев, който е заместител основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

" Те са задоволително и са разпределени. Ще бъде въведено дълго оръжие за граничните служители на реда, с цел да може при сходни дейности да имат съответен отговор ", уточни той.

Вчера в Турция бяха арестувани двама индивида за присъединяване в случая.

" Те са турски жители. Единият е арестуван в качеството на причинител, а другият – на помощник ", изясни в " Преди всички " Станев.

Днес към Турция пътуват екипи на Прокуратурата и следствието, както и екип на Министерство на вътрешните работи, който се управлява от двама заместник-министри за приемане на спомагателна информация и съгласуване на службите, разясни той.При убийството на граничния служител на реда е употребявано ловно оръжие, удостовери основният комисар.

От 2007 година до момента са съкратени над 1300 щатни бройки на основна дирекция " Гранична полиция ", заяви Станев. " По тази причина има командировани чиновници от Дирекция " Жандармерия " и от Главна дирекция " Национална полиция ". Още през 2012 година това стартира да се прави. Има включени и сили от министерството на защитата. Едва през последните месеци се сътвори проект за образование на по-голям брой гранични служители на реда " “.Недостатъчен е и броят на кучетата на гранична полиция, сподели той.

По думите му мигрантският напън е повишен над 7 пъти спрямо предходната година:

" Натискът през тази година е невиждан. Над 7 пъти е повишен спрямо предходната година. Ние имаме надлежно взаимен отговор на това. Той се пречупи в предишния месец, през месец октомври е най-засиленият мигрантски напън. Така е било и предходната и предходните години. Тази година обаче, това беше пречупено и към днешна дата, натискът към нашата граница е редуциран на половина от този, които беше през септември ".

" Има засилено наличие на марокански групи от мигранти. То се вижда още от началото на годината. Те са по-агресивни. МВР ги следи, както и другите служби, свързани с националната сигурност ".

" Наскоро породи един случай. Мигранти от Мароко, които са навлезли навътре в страната при задържане от сътрудници от Главна дирекция жандармерия, оказва единият от тях, въоръжена опозиция, нападайки еднообразен служител на реда с нож. Въпреки реакцията на служителя на реда и изстрелването на един пълнител с 8 стоп-патрона в безвредна посока, той не стопира нападението, заради което служителят на реда е заставен бързо да презареди и да простреля въпросният жител на Мароко в крайници, в резултат на което се предават и останалите 7, те са били 8 на брой ", сподели Станев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР