Не са изключени градушки до края на седмицата, през целия

...
Не са изключени градушки до края на седмицата, през целия
Коментари Харесай

Облаци и дъжд през цялата седмица, възможни са и градушки

Не са изключени градушки до края на седмицата, през целия интервал ще останем под въздействието на област на ниско атмосферно налягане, което предопределя вероятността от превалявания. Това разгласи синоптикът от Национален институт по метеорология и хидрология Анастасия Стойчева тази заран по Би Ти Ви.
Не е извънредно през май месец да има толкоз превалявания, градушки, гръмотевични стихии - в противен случай, тъкмо това потвърждава, че в България има типична пролет, без значение от изказванията през последните години, че междинните сезони изчезвали, изясни тя. Именно изобилните извалявания и динамичното време са измежду характерностите на пролетта, подсети тя. Тези извалявания са неравномерни, даде синоптичката образец с преизпълнените към този момент едвам за 10-дневие месечни правила от дъжд за региони като Ямболско.
​​​​​​​Нахлува леден въздух от северните ширини, това предизвиква развиването на доста мощна купесто-дъждовна облачност през идващите дни над нашия район, то изяснява и извънредно неприятното време в Италия.
Днес преваляванията ще се задържат в крайните западни региони, вятърът от изток-югоизток ще се усилва. 10-ина литра на квадратен метър са предстоящите количества дъжд в централна България, в крайните северозападни и югозападни региони ще са по-съществени. Този вятър ще е повода и за това температурите по морето да останат най-ниските в страната.
До 19-и по-ниски от нормалните ще са температурите в огромна част от Балканския полуостров и в Италия, там дори и сняг ще вали. Циклонът ще стационира дълго време над Централното Средиземономорие, заяви Стойчева.
За слани няма да се тормозим. В събота-неделя температурите ще са към 20 градуса, повече изключения надолу от климатичните правила няма да има. Дори внезапно ще се затопли, до 33 - 34 градуса в обособени региони може да има в понеделник и вторник идната седмица.
Рязкото стопляне ще е в следствие та термичен гребен -циркулация на парещ въздух от Африка. Температурите ще се приближат до юнските. 39,5 градуса е върхът за майска температура в България преди 60 години.
Проблемът е, че има нов Средиземноморски циклон, който доближава и тъкмо по 24 май може да докара отново до значителни превалявания и градушки, предизвести обаче метеорологът.
Засега не се чака нищо извънредно през лятото, сочи дълготрайната прогноза на националния институт.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР