Не са допуснати съществени процесуални нарушения на НПК или на

...
Не са допуснати съществени процесуални нарушения на НПК или на
Коментари Харесай

На старта: поискаха 1,25 млн. кръвнина от Георги Семерджиев за едното убито момиче


Не са позволени основни процесуални нарушавания на Наказателно-процесуален кодекс или на правото на отбрана на Георги Семерджиев.

Предявени са всички в действителност условия, тъй че подсъдимият за убийството на две девойки пред мол „ Парк център “ да може да построи отбраната си.

Не е правилно, че обвиняването е ненапълно и делото би трябвало да се върне на прокуратурата.

С тези решения на арбитър Стефан Милев през днешния ден потегли всъщност, след извършено предстартово съвещание делото против неуспелия футболист Георги Семерджиев. На 5 юли вечерта, карайки лудо джипа си със 160 км/ ч и минавайки на алено, той първо удари такси, прегази едно момиче, а отсечената част от колата му умъртви второ.

Днес в Софийския градски съд пристигнаха единствено двама от всички зачернени родители и родственици - майката и пастрокът на 22-годишната Хариет Стефанович. Двамата мъчно сдържаха сълзите си.

Всички други избраха да ги съставляват юристи - особно на фона на скупчените десетки камери и кореспонденти.

В залата участва и леко потърпевшият таксиметров шофьор. Мъжът сподели, че се отхвърля и няма да води дело за леката телесна щета против Семерджиев.

Последният пък бе доведен от ареста, където е непроменяемо от 6 юли, е тежко окован, с вериги даже на краката.


Роднините на другата жертва - Христина Дилева (26 г.) не предявиха парични искове. Това нормално значи, че ще водят друго дело - не в границите на наказателното. Но и майката, бащата, братът и баба й бяха конституирани като частни обвинители против мъжа, който е бил на опиати, също така даже носел опиати в колата си сега на случая.

Не по този начин стоят нещата със Стефанович. Съдия Милев позволи през днешния ден 5 претендирани компенсации по 250 000 лева поради нелепата й гибел.

Искат ги майката, мъжът, който действително е отгледал момичето (който бе през днешния ден в залата), биологичният й татко и двама нейни братя по негова линия.

Не помогнаха претенциите на юриста на Семерджиев - Мирослав Христов, че това щяло да забави делото.

По самия ход бранителят пък опита да издейства делото да бъде прекъснато и върнато на прокуратурата. Причината - считал, че има отстраними, само че основни нарушавания.

Защитникът опита да изкара, че прокуратурата не се е аргументирала задоволително добре, привличайки клиента му по формулировката " изключително тежък случай " (най-грубо казано - с цел да е по този начин, би трябвало по едно и също време и действието, и деецът да са публично рискови. Това е една от аргументите, заради които да вземем за пример съдът понижи първичното наказване на Десислава Иванчева - тъй като не дава отговор на изискването за изключително рисков нарушител, б.а.).

Адвокатът посочи забавни причини - че да вземем за пример не били посочени детайлности за държаните и уткрити в барчето на аудито опиати.

А фразата на прокурорите по адрес на Семерджиев - че " трайно показал държание на неуважение на правовия ред "  – била  " празно изречение ".

" При по този начин описаната фактическа конюнктура ние няма по какъв начин да се защитим, тъй като не са налице съответни обстоятелства и условия, които да обосновават изключително тежък случай ", съобщи той, нищо че клиентът му има стотици санкции, лежал е в затвор, избягал е, укрил се е и прочие

Той изиска делото да се приключи и върне за ново обвиняване на Софийската градска прокуратура.

По любопитен метод бранителят опита да изкара в интерес на Семерджиев обстоятелството, че откакто умъртвил двете девойки с колата си... той бе отишъл и просто си лежащ в квартирата. Според юриста - щом е бил на адреса на 6 юли, той е  " открит, арестуван и напълно е съдействал на органите за откриване на обективната истина ". На база на последното бранителят изиска да го освободят от ареста и с електронна гривна да го слагат под домакински арест.

Иначе, както Клуб Z писа, Семерджиев има повдигнати 5 обвинявания, като най-тежкото е за самата катастрофа - по 343 алинея 3 от Наказателен кодекс. Съдията през днешния ден категорично подсети, че то планува от 5 до 20 години затвор.

Въпреки първичните поръчки на прокуратурата обаче, дрогираният, а впоследствие избягал лидер, носещ опиати в себе си и шофиращ с подправена брошура и подправени номера е изправен на съд за действие по несъобразителност - не за съзнателно. 

Очаква се дълго и трудно дело, защото прокуратурата желае разпит на 74 очевидци и 24 движимости лица.

Още на идващото съвещание първи свикан очевидец е известният боен прокурор Адалберт Кръстев, който по тайнствен метод тогава се озова на мястото на нещастието. Медии свързват появяването му с това, че самият Семерджиев години е бил под " чадър " и с това, че е очевидец на прокуратурата по някои каузи. А от обвиняването споделиха, че военният прокурор просто оглеждал там, изпълнявайки гражданския си дълг.

На същото съвещание би трябвало да се явят на разпит Симона Радева, упоменатият таксиметров водач и други
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР