Не рядкост, а почти в правило се е превърнал захарният

...
Не рядкост, а почти в правило се е превърнал захарният
Коментари Харесай

Ендокринолог: Няма забранени храни, има забранени количества

Не необичайност, а съвсем в предписание се е трансформирал захарният диабет Тип 2 при децата у нас поради прехранването с бързи въглехидрати и неналичието на физическа интензивност. Много е значимо да се работи преди настъпване на затлъстяване, с цел да се понижат рисковете през целия живот на индивида. Това акцентира доктор Дениз Бакалов от Клиниката по ендокринология в УМБАЛ „ Александровска”.

Как е добре да се храним и какъв брой физическа интензивност седмично ни е нужна – в изявлението на Мария Савкова:

-Каква част от българите страдат от наднормено тегло и затлъстяване?

Една голяма част от българите през последните години се оказа, че страда от наднормено тегло и затлъстяване., като наклонността е, че процентът се усилва, изключително измежду младото население. Счита се, че към 20% от децата до 18г. са с наднормено тегло и затлъстяване. А при възрастните повече от 30% е честотата на затлъстяването, в случай че включим и наднорменото тегло можем да стигнем до 50%.

Съвсем точна статистика е мъчно да се цитира, само че актуалният метод на живот, хранене, неналичието на физическа интензивност, лесният достъп до високо калорийни храни водят до развиване на този проблем.

-Оказват ли въздействие на трендовете младите, образовани българи, които осъзнават потребността от здравословен метод на живот и спорт?

За страдание са прекомерно малко хората, които осъзнават казуса. Твърде късно се осъзнава казуса със затлъстяването и наднорменото тегло. Защото затлъстяването не е единствено проблем на съответния човек. В един миг може да се трансформира в проблем за цялото семейство.
Снимка: iStock
Какво имам поради? Например, когато има неприятна просвета на храненето в детска възраст, препитание с бързи въглехидрати, с улична храна, това води до наднормено тегло още от детска възраст – предпубертетно и по време на пубертета. Този проблем е все по-видим от нашите сътрудници детски ендокринолози, които преди 30 година доста рядко диагностицираха Тип 2 захарен диабет в детска възраст. Сега към този момент това не е необичайност, а съвсем предписание. Защото деца на 12, 15 се диагностицират с Тип 2 захарен диабет, в резултат на предхождащо затлъстяване.
Всеки пети в Европа е тлъст Как да се борим с непотребното тегло
-Вярно ли е схващането, че дете с наднормено тегло, на което не е обърнато внимание, става възрастен с наднормено тегло и затруднения?

Почти несъмнено е, че ще се случи това нещо, когато в детска възраст не се подхващат дейности и ограничения, главно в храненето и физическата интензивност, е допустимо във времето този наш пациент да развие захарен диабет като затруднение на предхождащото затлъстяване, само че освен това. Пациентите със затлъстяване са високорискови за развиването на туморни болести, те имат сърдечно-съдови затруднения, честотата на рака на млечната жлеза, на болесттите на стомашно-чревния тракт при хората със затлъстяване е по-висок, в сравнение с при останалите. Те развиват затруднения, свързани с наднорменото телесно тегло и затлъстяването на ставите, развиват затруднения като психо-емоционален стрес, който води до десоциализиране на тези пациенти. Те заобикалят да се срещат с други хора, заради затлъстяването и външния си тип.

Настъпят ли затрудненията, лекуването е доста по-трудно. Мерките би трябвало да са в доста ранна възраст, още от фамилията, с образование за просвета на храненето, с образование за просвета на физическата интензивност и родителите би трябвало да извърнат внимание на децата.

-В кой миг хората с наднормено тегло или затлъстяване би трябвало да потърсят доктор?

Ние градираме и класифицираме наднорменото тегло и затлъстяването според от растежа и тежестта. Определяме показателя на телесна маса. При разполагаем показател на телесна маса над 25, изчислено по формула и до 30, това е наднормено телесно тегло. Това е моментът, когато би трябвало да се обърне внимание. Защото настъпи ли първа, втора или трета степен на затлъстяване, нещата към този момент може да са достигнали до подобен стадий на затруднения.

-Можете ли да препоръчате здравословна диета и метод на живот?

При хора, при които към момента няма метаболитни затруднения, няма на процедура безусловно неразрешени храни, има неразрешени количества. Количеството и калориите, които съдържат тези храни, са главният фактор, който води до струпване на масна тъкан и затлъстяване. Прехранването и използването на висококалорийна храна, което е в сладките артикули, в тестените произведения, в газираните и безалкохолните питиета, които са със захар, водят до излишество от калории, които натрупват тегло. Т.е. би трябвало да се заобикалят тези храни.

Трябва да се включи ежедневна, в случай че може, или най-малко 250 минути най-малко седмично физическа интензивност и целесъобразно е тази физическа интензивност да е аеробна. Аеробна значи включване на кислорода в обменните процеси, т.е. там, където има дишане – кардио извършения, бягаща пътечка, плуване, колоездене, в случай че щете и вървене по планините всеки уикенд на Витоша, да вземем за пример, и вървене пеш. Избягвайте асансьорите, качвайте стъпалата пеш, слезте една-две-три спирки по-рано на градския превоз и ходете пешком, слезте от колите и се качете на колело. Това с главните рекомендации за изгаряне на тези непотребни калории.

- Т.е. в никакъв случай не е прекомерно късно?

На процедура, съвсем в никакъв случай не е прекомерно късно.

-Вредни ли са диетите, свързани с дълготрайно недояждане?

Големите интервали на недояждане за денонощие, по принцип би трябвало да се избягат. Защото интервал повече от 6-8 часа без храна, даже минимално количество, води до очакване на организма за идващото огромно хранене. Той се нахранва и съумява да се засити с доста малко количество, а непотребните калории се складират в очакване на идващия интервал на дълго хранене. Така че, целесъобразно е храненето да бъде на дребни порции, на къси шпации – най-малко 3 съществени хранения за деня, в случай че има потребност една или две междинни закуски. Да се заобикалят вечерните и нощните хранения.

Няма нищо по-нездравословно от нощното хранене. И пациентите да запомнят, че съвсем всичко като се изключи водата и част от зеленчуците, каквото се приема през устата носи калории., а непотребните калории водят до струпване на тегло.

-Кое е най-важното, което пациентите би трябвало да знаят?

Най-важното е, че даже и при настъпване на затлъстяване и настъпване на затруднения, тези пациенти могат да бъдат лекувани и повлияни. Например при рисково затлъстяване е допустимо потреблението на по този начин наречената метаболитна хирургия, което е най-модерната част в грижата за тези хора. Метаболитната хирургия може да излекува захарния диабет Тип 2, води до събаряне на доста тегло.

В „ Александровска” болница е един от най-успешните и може би сега единствения в България център за лекуване на пациенти с рисково затлъстяване и потребление на метаболитна хирургия. Хирурзите са тези, които правят работата, ние ендокринолозите сме тези, които им подаваме пациентите и тези, които наблюдаваме пациенти.

Има и медикамнтозно лекуване, модерни лекарства, които могат да повлияят. Но не би трябвало да се стига до крайните затруднения на затлъстяването.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР