Не разчитаме на изключения, важното е последователно с действията и

...
Не разчитаме на изключения, важното е последователно с действията и
Коментари Харесай

Подуправителят на БНБ Петър Чобанов: България е изпълнила фискалните критерии за еврозоната

" Не разчитаме на изключения, значимото е поредно с дейностите и позицията си да демонстрираме, че сме подготвени за еврозоната ". Това съобщи пред публицисти подуправителят на Българската национална банка Петър Чобанов след конференцията за бъдещето на финансовата интеграция на Европейски Съюз, проведена от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

" Вече сме част от единния контролен механизъм по линия на Европейски Съюз. България демонстрира, че доста бързо може да се интегрира. Важно е институциите да са в доста добра форма ", подчерта Чобанов след конференцията " Бъдещето на финансовата интеграция на Европейски Съюз: Разширяване на еврозоната и основаване на цифрово евро ". 

" Важно е поредно, с дейностите си, и с позициите си да покажем, че сме подготвени за Еврозоната, оттова нататък тя ще си пристигна по натурален метод. И от днешната конференция, в случай че обобщим присъединяване и изявленията, можем да създадем няколко съществени извода. Първо, това което сподели и представителя на Европейската централна банка (ЕЦБ), ние към този момент сме част от Единния контролен механизъм по линия на Банковият съюз. Тоест, ние сме там наедно с останалите и усещанията от нас, както самият той акцентира са отлични, т.е. ние доста бързо сме се приспособили и сега задаваме разпоредбите, които съблюдават всички останали. Тоест, ние демонстрираме, че можем доста бързо да се адаптираме и това ще се случи, когато влезем в Еврозоната и стартираме да участваме по-пълноценно във вземането на решения и за паричните политики. Второ, институциите е значимо да са в доста добра форма и да го подчертаваме непрестанно. Както и аз самият споделих, значимото е, че през всички тези години ние трасирахме пътя към Еврозоната чрез една самостоятелна Централна банка, която е авторитетна. И която постоянно тогава, когато държавното управление се пробва да се отклони от стабилната фискална траектория, тя се пробва да го върне назад, като излъчва недвусмислени сигнали и подхваща дейности за това. Както беше и действието с увеличение на  минималните наложителни запаси от средата на предходната година, които доближиха 12%. Както беше и предизвестието, което по време на дебатите за бюджета казахме, че е хубаво да продължаваме да можем да описваме тази история за постоянните и дисциплинирани обществени финанси.  И за задачата би трябвало да се подхващат някои ограничения, тъй че да не се допусне  дефицитът да надвиши критерият от Маастрихт от 3%. Виждаме, че към този момент се оправяме с това и е доста значимо да сме безапелационни в тази посока, защото и останалите участници в конференцията го споделиха изрично " България е изпълнила фискалните критерии, извършва ги поредно, извършва ги за дълго време ", да продължим да ги изпълняваме. Те са директно свързани с инфлационният аршин, който както виждаме инфлацията стартира да се забавя и се надяваме за удобен излаз ", изясни Чобанов.

" Това, което чухме от представителят на Европейската комисия господин Фалке е, че първо, това което ни чака е постоянният отчет през юни, да не предпоставяме неговия излаз, да продължаваме да поставяме старания, тъй че да можем да отговорим на критериите, колкото и мъчно да наподобява в тази обстановка. От там нататък какво ще се реализира в спомагателни политически диалози е в действителност въпрос към изпълнителната власт. Ако те съумеят по някакъв метод да договорят и спомагателен отчет, това може да е и от изгода. Но все още би трябвало да продължаваме да излъчваме посланието, че ние се стремим да осъществим разпоредбите такива, каквито са. Ние стоим дисциплинрано, ние стоим отговорно, имаме консенсус сред главните институции, че това  е пътят напред. Имаме политическата поддръжка в Народното събрание за приемане на еврото, имаме авторитетната позиция на Централната банка. И имаме към този момент и напъните на изпълнителната власт, която на политическо равнище да съумее да контракти в допълнение, в случай че би трябвало и спомагателен отчет. Но както споделих, значимото е това - изпълняваме критериите, изпълняваме разпоредбите, и демонстрираме с държанието си, че не се стремим към изключения, а в противен случай, че стоим задоволително авторитетно да се оправяме с провокациите.

По тематиката, че през днешния ден от Министерството на финансите излязоха със особено прессъобщение, че ще работят за обединение сред Национална агенция за приходите и Агенция “Митници ", Чобанов удостовери, че той е стартирал тази концепция във времето, в което е бил финансов министър. 

“Нали от тук нататък в действителност е мъчно. Наистина има логичност да се търси синергия сред двете институции от позиция изключително и на по-големите данъкоплатци, които са надлежно и под регулациите на Агенция “Митници ". Така че зависи на какво равнище и по какъв начин ще се започва този развой. В него има логичност, въпросът е да се докара до сполучлив край.  Това не е елементарно и от позиция на спецификата на институциите, само че за задачата би трябвало в действителност, както планираме процесите, в случай че създадем прилика за Еврозоната, тук да се възнамерява процесът, да си има нещо като мастър проект, кой е виновен за това, какви периоди се съблюдават и оттова да се търси към този момент съответния резултат. Идеята има своята логичност, тя може да докара до синергия несъмнено, според от това по какъв начин ще се осъществя всичко на процедура ", съобщи подуправителят на Българска народна банка.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР