Не работи електронния регистър на студентите. Оказва се, че онлайн

...
Не работи електронния регистър на студентите. Оказва се, че онлайн
Коментари Харесай

Електронната платформа за студентите не работи почти от година

Не работи електронния указател на студентите. Оказва се, че онлайн платформата е спряна от близо година, защото се преструктурира. Регистърът съдържа значима информация за студента – каква компетентност и кой курс е, каква просветителна степен ще получи, дали взема стипендия и дали употребява общежитие. Не работи обаче към този момент 10 -ти месец.

Причината, която показаха от Министерството е европейският правилник, който е в действие и у нас от май предходната година, за по-добра отбрана на персоналните данни. Именно той постанова и преструктурирането на регистъра, оповестява БТВ.

Министерството на образованието стопира регистъра, с цел да го преработи – вместо единствено с ЕГН на студента, да се влиза и с факултетния му номер. Така платформата ще е в сходство с новите условия за отбрана на персоналните данни. Изискванията на този правилник са, че би трябвало да има най-малко два знака за достъп, които да регламентират влизането на външни лица в системата и потреблението на данни в регистъра, изясни Галина Дреновска, шеф отдел в дирекция "Висше обучение " в МОН.

От Комисията за отбрана на персоналните данни настояват, че от министерството не са се допитали до тях, дали преструктурирането е належащо. Този указател попадайки в обсега на култивиране на обединен цивилен номер с задачите на далечен достъп до услугата, министерството е подхванало ограничения за неговото доработване и прекъсване, с цел да отговори на тези условия, уточни Венцислав Караджов, ръководител на Комисията за отбрана на персоналните данни.

Онлайн платформата е спряна от май предходната година. Преработва се гратис от компанията, която го е основала преди 13 години. Оттам отхвърлиха изявление, само че дадоха отговор документално, че от декември регистъра се тества, чака се да бъде пуснат до края на април.

Според софтуерния инженер Божидар Божанов измененията могат да се създадат за няколко дни. От МОН изясняват, че са дали длъжностен достъп до регистъра на университети и институции.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР