Не просто слаба, а тотално некадърна лента, финансирана с държавни

...
Не просто слаба, а тотално некадърна лента, финансирана с държавни
Коментари Харесай

България изригна срещу Максим Генчев: Трябва много да мразиш народа си, за да направиш такъв филм за Ботев

Не просто слаба, а тотално некадърна лента, финансирана с държавни пари, възмущават се в обществените мрежи

Снощи по публичната Българска национална телевизия бе телевизионната премиера на кино лентата " Ботев " на режисьора Максим Генчев. Отзивите обаче са кошмарни, а десетки хиляди приканиха в никакъв случай повече да не се позволява сходна подигравка със значими облици от историята ни.

Ако филмът за Левски беше безразсъден, Ботев от същия създател, който чак се и демонстрира в него  ( Максим Генчев) е същинска насмешка – образец за невиждана беззащитност. То и филм не е, повече наподобява на учебна самоинициатива. Подигравка е и с киното.

" Жалко е, че в Българска национална телевизия, която излъчи това нещо като нищо, към този момент няма живописен съвет. Той би спрял такова изумително проваляне и би икономисал националното оскърбление в навечерието на 175-годишнината от рождението на най-големия български стихотворец и журналист след броени дни. Освен неналичието на естествен сюжет и на съответна постановка, профанския монтаж, нищо-и-никаквите фотоси, подигравката с мъртви хора, освен това национални герои, чрез цитати от поезията на Ботев, е повече от прекомерна.

Така Каравелов ни в чеп, ни в ръкав вика: „ Гарванът грачи грозно, злокобно “ по адрес на печатаря си, а Ботев – нему: „ Птицо проклета “. Обидно е за всички ни 150 година след убийството на най-светлия облик в нашата история някой да се подиграва тъкмо с великото стихотворение Обесването на Левски и с драмата в него.

Обидно е и представянето на Каравелов, Стамболов, Бенковски, Заимов, Волов като карикатурни облици сами по себе си, а всички дружно – като неуместно сборище от неудачници, претенциозни, егоцентрични и не изключително интелигентни. А не е и правдиво.
На този декор „ а на вас – ананас “ като имитация при завладяването на кораба Радецки от четата на Ботев е просто безопасен кич. Далеч не единствен във „ кино лентата “. Глупаво е потреблението от основния воин на македонското „ ке “, до момента в който изпълнителят зле прикрива мьекането си, само че най-много в случай, че поетът – бунтовник въпреки всичко е родом от Сопот.

Югозападен акцент неизвестно за какво употребява и турчинът, изобразен на екрана от Ники Илиев: вместо „ къде “, пита  „ дека “. В същото време, неизвестно за какво румънците ту приказват на родния си език, ту на нашия. А революционерите за щяло и нещяло поставят имената в падеж, което е просто симптом за тоталната неначетеност на създателите. Нелепост са и родопски или най-малко сливенски гайди на връх Вола. Пълна каша и никаква връзка с основния мозък!

Апропо, макар неизградения от създателите облик, Ники Илиев се оправя най-добре с ролята, която са му дали, спрямо останалите реализатори. По-неубедителен е вуйчо му Георги Кадурин, за което има опрощение – и за него темперамент няма построен – единствено нахвърляни в празното пространство реплики. При липса на драматургия, а с това даже на един построен и търпящ развиване облик, на актьорите не им остава нищо друго, с изключение на да наподобяват прекомерно неубедителни пред камерата.

Несръчно пресъздадените бойни подиуми нямат потребност от коментар – псевдоисторическите възстановки на драмсъставите от село са по-убедителни.

Но не би било зле в нещо, което претендира за биографичен филм и то за велика историческа персона, да има най-малко най-малко доближаване до събитията на върха на Балкана.Ако създателите най-малко в това се бяха справили, може би ненапълно щеше да има пояснение за толкоз безсмислено хвърлен труд и немалкото потрошени пари. Как можеха да го създадат? Ами с някаква истинска догадка, създадена и разиграна на екрана за гибелта на Ботев, за която има разнообразни версии и по която се водят разгорещени полемики през последните години – дали е от османски или от другарски огън, дали пък не е акт на обезсърчение, завършващ една чутовна всеотдайност?

А поднесеното във „ кино лентата “ е просто продължение на цялата непохватност и повърхностност на продукцията и няма никаква историческа и даже практическа логичност. Освен логиката на тоталния, невъобразим и невиждан неуспех, несъмнено ", написа Владимир Алексеев. 

" Този филм за Ботев все едно е юридически от някоя дружинна дето е правила единствено рецитали ", счита Янко Митев.

Ето и още мнения от обществените мрежи:

" Отвратителни боза, комбинация от соц натурализъм с подвиг а ла Чапаев и редом нихилистично обрисуване на революционерите и четниците като разпасана тайфа идиоти.

Изглежда и е предопределен за интелектуалното равнище, в случай че не на идиоти, то най-малко на кръгли невежи по въпроса ( болшинството от народонаселението).

По всичко проличава, че интелектуното равнище на основателите също е на равнище идиоти. Например борбите на четата си показват като безкрайни поединично битки, най-много с голи ръце. Приличат на безграмотници, които не са си създали труда да прочетат нещичко за Ботйов ( да не приказваме за З. Стояновата фундаментална биография, писана единствено 10 година след гибелта на Ботйова, книга която би трябвало да бъде прочетена от ВСЕКИ, който се счита за българин) и за четата, а са се уповавали единствено на личната си (болна) фикция.

Финалните подиуми са издържани по разпоредбите на социзкуството, въодушевени от руската школа... Изглежда по този начин им го преподават в НАТФИЗ-а.

Сложили са и малко джендър (модерно е) и анти Обретеновски внушения (наследство от соца), турили са и малце полови подмятания (посред борба!), както и щипка авантюристичен детайл. Изглежда по този начин им го преподават в НАТФИЗ-а.

Всичко поръсено щедро с подправен възторг, безумие и Ботйови стихове.

Естествено, на фона на непоносим разговор, на моменти неясен, постоянно преливащ във фъфлене и скоропоговорка. Това студийно звукооформление, несъмнено е непокътнат патент на българските кинаджии още от соц време. Изглежда по този начин им го преподават в НАТФИЗ-а. Как го реализират, не е ясно, като се има поради, че преводите на задгранични филми са на високо равнище и също се четат от български актьори...

Актьорският състав и статистите ми се костват на равнището на любителската самоинициатива по соцвремето, само че най-ниско равнище. Пълна тъга и нито диря от професионализъм... незабавно си проличава театралното образование.

Статистите пък съставляват нещо като тайфа, събрана от прът и въже.

Като цяло - отврат, която на моменти, май че минава в антибългарска клевитническа режисура.

Слава Богу, че най-после Ботйов (Ботев) не го убива човек от четата (както гласи модерната блатна версия)... "

----

" Ако желаете да прокълнете някого, пожелайте му да бъде изработен биографичен филм за него от Максим Генчев. Той се изгаври един път с Левски, в този момент и с Ботев. "

---

Бедний ми бедний Ботев, добре че те целнаха отрано, та не се наложи да гледаш кино лентата за теб, който Максим Генчев и компания сътвориха във връзка твоята годишнина.

Не просто слаб, а тотално несръчен филм за Ботев: схематизъм, позьорство, престореност, неубедителност, театралничене и някакво надълбоко пренебрежение към личността на Ботев.

Явно единствено с пари, искания и обикновено хайляшко гръмогласно жалко патриотарство не става.

Та се присетих за една критика за различен български филм на историческа тема, която като комфортна ръкавица пасва и за това, което гледахме нощес по бенетето.

" Положението е арт...

В най-общ проект: никой не може да играе.

Никой от участниците мисля в никакъв случай не е чувал за нещо, наречено актьорска игра. Или както се споделя в един остарял анекдот, евентуално братът на някой от участниците в миналото е виждал артист да играе, само че връзката е до там.

Исках да видя един от великите мъже на България.

Вместо това видях нещо, което ме накара да стисна очи и да си желая от все сърце: Никой повече да не пипа нищо. Никой да не прави филм за никого в България.

Никога.

Ако желае, да направи филм за себе си. Може пък да има някой предпочитание да го гледа.

Но просто оставете хората да почиват в мир.

Забравени, незабравими.

Нека живеят във фантазиите, книгите и историята.

Просто оставете ги на мира.

Оставете ги, правете порно.

Ама и това не можете. "

---

Не просто слаб, а тотално несръчен филм за Ботев. Жалко

----

Добре че Паисий Хиляндарски не е имал настройката, похватите и полезностите на Максим Генчев. За да направиш подобен филм за Левски би трябвало доста да мразиш България и Българите...... А да повториш и с Ботев...

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР