Не пропуснахте популистки да обявите бюджета за 2024 г. като

...
Не пропуснахте популистки да обявите бюджета за 2024 г. като
Коментари Харесай

БСП към сглобката: В бюджета ви има хаотични разходи – това не са мерки за по-високи доходи

„ Не пропуснахте популистки да обявите бюджета за 2024 година като обществен, само че като бъде погледнат в разходната част и неналичието на политики за съответни компенсации, обществена поддръжка и за увеличение на приходите – излиза наяве, че бюджетът надалеч не е обществен. ”

Така се обърна към ръководещото болшинство националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” Георги Гьоков по време на дебатите по държавния бюджет.

Той уточни, че е налице заледяване на осигурителните заплащания на равнищата от предходната година и не се обезпечава поддръжка за уязвимите обществени групи.

„ Няма го това предстоящо от българите повишение равнищата на обществена протекция, няма го предстоящото повишение на приходите. Ако има нещо в тази посока, то е несистемно, безредно, лобистко и ще докара до задълбочаване на разликите в заплащанията в другите администрации, ще задълбочи бедността и неравенствата и като цяло не компенсира даже инфлацията. Хората, чиито хонорари зависят от бюджета за идната година, ще станат по-бедни, вместо обещаното им благоденствие ”, акцентира Гьоков.

„ Чухме поръчки за рекорден бюджет в бранш „ Култура “ – всички, работещи в него, нагледно казано, се кръстят, и чакат това, което е закъсняло като финансиране, само че е една изключителна стъпка в вярната посока. Но ще слага въпроса за справедливото финансиране на музеите “, съобщи по време на разискването на бюджета националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Иван Ченчев.

Той се обърна към ръководещите: „ Или сте пропуснали, или е станала неточност, само че за 13 музея, които влизат към националните културни институти, се получава едно нарастване от към 48%, за останалите то е сред 7 и 8%. И там има 10 млн. лева, които би трябвало да бъдат трансферирани. Доколкото знам, има уверения за това. Спазете си обещанието, с цел да не останат част от една огромна колегия с празни ръце “, съобщи Ченчев.

„ В сферата на защитата се дават над 2% от Брутният вътрешен продукт. Крайно време беше да се огледа и към културата. И ще кажа, че там не става дума единствено за заплати, а за основаване на условия за създателите – за поправки, за вложения в културата, за теренни разкопки “, акцентира социалистът.

По думите му този бюджет като че ли е минал през очите на счетоводител, на числата в него се гледа счетоводно, не и държавнически – политики няма.

След него националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Гьоков сложи въпроса за сериозните компликации пред двойките с репродуктивни проблеми у нас: „ В България 150 хиляди двойки имат репродуктивни проблеми, а една трета от тях имат потребност от потребление на донорски яйцеклетки и сперматозоиди и за тях това е единственият късмет да имат дете. Според специалисти нужната сума за основаването на национална банка е сред 6 и 10 млн. лева и 1 млн. лева годишно за нейното действие. Нека да отделим тези средства, с цел да има смисъл от профилактичните и донорските стратегии и да се борим с демографските проблеми на България “, прикани социалистът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР