Не приемаме начина, по който тези точки бяха вкарани в

...
Не приемаме начина, по който тези точки бяха вкарани в
Коментари Харесай

Вигенин за оръжието за Украйна: Приносът, който България ще има, е скромен

Не одобряваме метода, по който тези точки бяха вкарани в дневния ред на Народното събрание. Не одобряваме обстоятелството, че при разискването на толкоз основен и сензитивен за нас и за обществото въпрос, тук не участват представители на изпълнителната власт. Не чухме и изказване от президента. Възразяваме и че по този въпрос не беше призован Консултативният съвет по национална сигурност . Защото и президентът, и негови министри не един път заявяваха, че са срещу даването на такава помощ, само че след решението на Народното събрание не започнаха стъпки, които да предотвратят този въпрос, тъй като имаше и към момента има метод това да бъде спряно. “ Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание и депутат от „ Българска социалистическа партия за България “ Кристиан Вигенин от парламентарната естрада при разискване на ратификацията на съглашението за изпращане на военна помощ на Украйна.

Той възрази и по тази причина, че в решението е записано, че се разпорежда на Министерския съвет да договаря и да подписа съглашение с украинската страна, в случай че тези договаряния към този момент са минали и съглашението е подписано. „ Народното събрание не трябва да бъде употребено просто като инструмент за решение на такива въпроси, без към него да се демонстрира нужното почитание “, безапелационен бе той.

„ По отношението на самото съглашение, мисля, че доста от вас, които не са чели поверителните детайли, не са прочели какво написа в съглашението, а там написа, че по решение на Министерски съвет може да се трансформират въоръженията и боеприпасите, които са планувани в тези поверителни описи “, обърна се социалистът към народните представители. Той изясни, че с този текст Министерският съвет надвишава своите пълномощия и съгласно него би трябвало при всяко ново искане от украинската страна на разнообразни или нови въоръжения и муниции, това да се утвърждава от Народното събрание.

„ Жалко е и че нямаше никой, който да показа даже най-елементарен разбор на рисковете и изгодите от това България да се ангажира по по-сериозен метод “, акцентира Кристиан Вигенин.

Той означи, че в случай че има нещо положително от днешното решение, то е, че въпреки всичко приносът, който България ще има, е непретенциозен.

„ Това е до някаква степен гаранция, че България няма да сложи под риск личните си качества с помощта, която счита да даде на Украйна. Нека бъдем реалисти – нашата помощ по никакъв метод няма да промени хода на войната, само че тя ни прави съучастници и част от военния спор. И не си правете илюзии – когато натиснете копчето „ за “, това значи натискане на спусък, с който с българско оръжие ще бъдат убивани хора “, сподели още депутатът от левицата.

Той посочи, че с днешното решение България няма да може да помогне във войната , само че няма да може да бъде част и от намирането на спокойно и дипломатическо решение.

„ Няма да можем и да помогнем в дейностите, които ще предприеме Европейски Съюз и обособените страни членки, когато последните оръжия заглъхнат и когато ще би трябвало да се търсят трайните решения, с цел да няма повече такива спорове и в Украйна, и в Европа “, добави той.

По неговите думи, България можеше да има, и досега имаше, малко по-различна роля, предоставяйки филантропична помощ във връзка с украинските бежанци у нас.

„ Може да направи още доста за това, тъй като главните проблеми на Украйна не са дефицита на муниции, главните проблеми са свързани с разрушаваната ежеседмично инфраструктура. А може би там можем да бъдем в действителност потребни, без да слагаме себе си под тази морална алтернатива. Можем несъмнено да предоставим или да осигурим условия да бъдат закупени генератори за ток, с цел да не стоят украинските жители на студено. Но, както се оказа, и това не можем да създадем както би трябвало “, разяснява още Вигенин.

„ Истината е, че с днешните решения нито сме потребни, вредим на себе си, слагаме себе си и страната си под тези алтернативи “, сподели в умозаключение Кристиан Вигенин.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР