Не придошлата вода, а компрометираната дига е довела до наводненията

...
Не придошлата вода, а компрометираната дига е довела до наводненията
Коментари Харесай

Кметът на Садово след наводненията: Цялата дига е компрометирана, с язви и е нужна реконструкция

Не придошлата вода, а компрометираната дига е довела до наводненията в община Садово. Най-сериозна е обстановката в Катуница и Чешнегирово. Това съобщи пред наш кореспондент кметът на община Садово - Димитър Здравков.

„ Проблемът е, че цялата дига е дискредитирана в цялата си дължина от Катуница. Има язви по нея. Потъват ти краката на моменти. Или да се направи с бетон или напълно да се реконструира и да се повдигне. Вчера не беше доста водата, само че в случай че беше повече щеше да ни коства доста повече. Щетите щяха да са доста по-големи”, сподели Здравков.

Той добави, че стотици са декарите, наранени от водите. Много са и хората, които са потърпевши. Те не са съществени аграрни производители, а дребни фермери, които отглеждат продукция, с цел да изхранват фамилиите си.

Димитър Здравков напомни, че това не е първият случай на наводняване в региона.

„ За последните 3 години, три пъти река Чая къса дигата. През 2018 година над 20 пъти водата заля аграрни земи в региона. Независимо, че в края на земеделския сезон, към момента има продукция по нивите и хората не могат да си я приберат. Хората не са получавали обезщетения”, сподели още той.

Припомняме, че дигата на река Чая беше пробита на 4 места и бяха наводнени стотици декари аграрни площи, а Община Садово разгласи отчасти бедствено състояние.

Около 700 декара обработваема земя на стопани от Катуница, Садово и Чешнигирово бяха наранени от разлива на Чая.През миналото денонощие паднаха значителни превалявания в Родопите, а няколко реки преляха. Придошлата река Върлещица отнесе краткотрайния мост в село Първенец.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР