Не прехвърлям вина на никого, но не искам да поемам

...
Не прехвърлям вина на никого, но не искам да поемам
Коментари Харесай

Собственикът на цистерната от Хитрино: Не прехвърлям вина, ако дължим обезщетение, ще платим

" Не трансферирам виновност на никого, само че не желая да поемам аз цялата виновност. Съдът ще реши дали изискуем обезщетение, в случай че изискуем ще го платим ". Това съобщи Станко Станков, шеф компанията " Булмаркет ДМ " ЕООД, чиято цистерна дерайлира на гарата в Хитрино на 10 декември 2016 година.
" Не съм си и представям, че прокуратурата ще си промени мнението. За нас още от началото беше значимо какъв е механизмът на произшествието, какво се се случило и страната да направи по този начин, че такива произшествия повече да не се случват ", сподели още Станков в изявление за bTV.
Той е безапелационен, че има спор на ползи при правенето на експертизите и удостовери, че тази, която е направена по тяхна самодейност от непознати специалисти, е заплатена от компанията му. Станков посочи, че цената ѝ е 25 хиляди евро.
" Вие в случай че мислите, че прокуратурата или звеното за следствие не ги е платило – бъркате, единствено че ние я плащаме от нашия джоб, а те с парите на данъкоплатците. Ние не укоряваме прокуратурата, никого не укоряваме. Има спор на ползи, който е открит - има рекомендации на Европейски Съюз поради това, че звеното е на Министерството на превоза и че принципалът е НКЖИ и това е спор на ползи ", изясни още Станков.
" Още първоначално имахме съмнения, че освен скоростта е отговорна и по тази причина мълчахме, до момента в който не намерихме обстоятелства, да ни ги покажат експертизи, които да покажат своите изводи. Единият от специалистите беше позволен дружно с някогашния прокурор на Шумен още на идващия ден от злополуката. Ние не спорим за скоростта, одобряваме я такава каквато я демонстрират в проучванията. Спорим върху това, че не скоростта е повода за злополуката ", сподели още шефът на " Булмаркет ДМ " ЕООД.
На въпрос дали злополуката нямаше да се случи, в случай че скоростта беше по-ниска, Станков отговори, че съгласно немските специалистите по формула, годна от доста години, с цел да е скоростта причина за злополуката, тя би трябвало да е над 111 км/ч, а в тази ситуация е била 78 км/ч.
" Статистиката, която имаме - скоростта е причина за превръщане на локомотив и след това на вагоните – при нас няма превръщане на локомотиви и вагони. От какво се е отклонила – не мога да кажа. ", безапелационен беше Станков.
Той добави, че " има един депеша от НКЖИ от 6 декември 2016 година, четири дни преди злополуката, където от Хитрино желаят машина, тъй като имат проблем със стрелките навръх това място. От жп отдела им дават отговор, че машината е развалена и не може да изпратят. Имаме документа, получихме го публично. " Думите на Станков кореспондират с информация още от времето на злополуката, че релсите при Хитрино въобще не наподобяват на естествен жп път.

Управителят на " Булмаркет ДМ " ЕООД сподели още, че единият от задграничните специалисти е някогашен министър на превоза на Чехия: " Той сподели, че такава инфраструктура не е виждал на никое място в Европа. "
По думите на Станков най-вероятната причина за запалването на газа е повторното стартиране на тока по контактната мрежа по линията.
Освен това той добави, че цистерната не е трябвало да бъде в придвижване: " Цистерната е на една швейцарска компания, дъщерна на френските железници създадена 1971 и 80 година е спряна от произвеждане поради чупливост на дъното, тя е с изпъкнало дъно и е с по-тънка дебелина . "
По думите му е било обсъждано, че този тип цистерни би трябвало да бъдат бракувани или ремонтирани и би трябвало да се преразгледа въпроса кой пуска тези цистерни за придвижване в страната.
Мнението на прокуратурата
От своя страна представителят на прокуратурата Румяна Арнаудов съобщи, че е прокуратурата е безусловно уверена за това какви са аргументите за влаковата злополука в Хитрино.
След като през вчерашния ден, 12 март, държавното обвиняване уточни, че повода е високата скорост, а не развалена стрелка, през днешния ден Арнаудова повтори същото и увери, че това било изрично открито, по неоспорим метод, от досъдебното произвеждане. Говорителят на прокуратурата сподели пред Нова телевизия и, че частната експертиза на " Булмаркет ДМ " ЕООД не може да бъде доказателство в съда, тъй като не е част от осъществените дейности от държавното обвиняване по събиране на доказателства.
На въпрос ще има ли инспекции на жп мрежата в страната поради изказванието от експертизата на " Булмаркет ДМ ", Арнаудова отвърна, че се проверява съответен случай и няма информация и съображение прокуратурата да се намесва и търси има ли на други места в България развалена жп инфраструктура. Тя подсети, че доста от дълго време на прокуратурата е била отнета функционалността да предотвратява закононарушения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР