не пребори енергийната комисия. С текстовете се удължава с две

...
не пребори енергийната комисия. С текстовете се удължава с две
Коментари Харесай

Ветото на президента върху закона за подземните богатства не пребори енергийната комисия

не пребори енергийната комисия. С текстовете се удължава с две години срокът за изследване за съществуване на газ в Черно море.

" С цел обезпечаване на дейно ръководство на подземните благосъстояния и недопускане на съзнателно блокиране на обособени залежи на подземни благосъстояния се регламентира опцията за преустановяване на концесионен контракт за рандеман на подземни благосъстояния в случаите, при които концесионерът в продължение на 3 години от влизането в действие на контракта не е почнал рандеман на подземни благосъстояния по аргументи, за които той дава отговор (например не е подхванал нужните процедурни дейности пред способния орган по запазване на околната среда за осъществяване на оценка на въздействието върху околната среда; не е подхванал нужните процедурни дейности за промяна на предназначението на земи, покриващи съответното находище и др.) ", са претекстовете за измененията в закона.
 Президентът наложи несъгласие на закона за подземните благосъстояния
Президентът наложи несъгласие на закона за подземните благосъстояния

Радев показва противоречие с обособени разпореждания за концесиите

Според президента обаче подземните благосъстояния са запас, който би трябвало да се употребява с грижа за околната среда и в публичен интерес. Той показва противоречие с обособени разпореждания по отношение на концесиите за рандеман на подземни благосъстояния, като потребление на запаси на трети лица, разширение на правата на концесионерите, удължение на периода на концесията и основаване на опасности за околната среда и здравето на хората. Разширените права на концесионера за действия отвън очертанията на находището и за интервенция в околната среда и ландшафта основават риск за живота и здравето на хората съгласно президента. Освен това не са показани претекстове за аргументите, които постановат приемането на тези промени. Допускането на опцията срокът на концесията да бъде удължаван по искане на концесионера не е публично целесъобразно и не предотвратява корист с монополно състояние.

Законът би трябвало да подсигурява идентични условия за всички, без да основава неоправдани преимущества. А главната грижа би трябвало да бъде ориентирана към виновното потребление на държавното имущество, с мисъл за идните генерации, съгласно претекстовете на Румен Радев.

Очаквано ръководещите опазиха измененията и не виждат заплаха за корист със периода на концесията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР