Не получаваме средства и помощ от българската страна – изключително

...
Не получаваме средства и помощ от българската страна – изключително
Коментари Харесай

Цанко Цанков: Успехите ми нямаше да са възможни без подкрепата на Фондация „Спорт в България“

Не получаваме средства и помощ от българската страна – извънредно доста подвластен и държим на партньорството ни с Фондация „ Спорт в България “. Моите триумфи и резултати не биха били вероятни без тази поддръжка. Това отговори на въпрос на БГНЕС 36-годишният Цанко Цанков след завръщането си на родна земя от Талин, Естония.

Цанков се завърна от прибалтийската страна, където взе присъединяване в Световното състезание в ледени води. Българинът завоюва два златни медала на 200 и 450 м свободен жанр, както и бронзово отличие на 25 м бътерфлай.

„ Изключително благополучен съм, че съумях да печеля за България две международни трофеи в леденото плуване на 200 и 450 м свободен жанр и да завладявам бронзов орден на 25 м бътерфлай. Емоциите са огромни от постигнатата цел, тъй че съм извънредно благополучен да се завърна на родна земя “, бяха първите му думи.

На въпрос на БГНЕС по отношение на това дали е била задачата му в Талин, той отвърна: „ Лично аз знаех, че имаме доста положителни благоприятни условия за международна купа, най-малко за една, само че въпреки всичко това е съревнование. Участваха над 900 плувци от 41 страни – както може би знаете, аз съм единственият български представител на това Световно състезание. За мен това е един нов опит в спорта, защото това е първото ми присъединяване на Световно състезание по ледено плуване. Температурата на водата заран беше малко под 0 градуса, като когато завоювах купата на 450 м свободен жанр температурата беше 1.7 градуса по Целзий “.

На въпрос на БГНЕС какъв брой е мощна конкуренцията в спорта, Цанков показа: „ Конкуренцията е извънредно мощна – доста са квалифицираните състезатели в леденото плуване. Това е спорт, който публично е подал поръчка за включване в Олимпийските игри. По всяка възможност леденото плуване ще стане единственият спорт, показан на Зимни и на Летни олимпийски игри. Резултатите са в границите на стотни от секундата “, сподели той и продължи във връзка с душeвността:

„ За мен високото достижение в спорт се дължи на към 70% психическа основа. Изключително значимо е един играч да се абстрахира от изискванията – душeвността е един от най-важните фактори в леденото плуване. Искам да благодаря за поддръжката на всички българи и мои съграждани. Мисля, че това е един триумф за българския спорт и леденото плуване. Участието ми в това Световно състезание е част от моята подготовка за преплуване на един от най-трудните плувни маратони в света – протокът Кук, дистанцията сред Северния и Южния остров на Нова Зеландия, който ни следва в интервала 1-10 април. Заедно с моя екип ще бъдем в Нова Зеландия – той се състои от мен и моя треньор и управител. Там дистанцията е малко над 25 км във водите на Тихия океан при температура на водата към 13 градуса. Именно по тази причина искахме да отидем в Талин, с цел да упражняваме акомодацията на организма при тези рискови условия, защото в Нова Зеландия ще би трябвало да съм квалифициран за престой във водите на океана от порядъка на 5-6 часа “, добави българският плувец и за това, което му следва.

Цанков бе запитан от БГНЕС за поддръжката от страна на Фондация „ Спорт в България “, като бе безапелационен, че без поддръжката на Фондацията, триумфите му нямаше да бъдат действителност, защото той разчита на финансиране от спонсори. „ Това, което желая да кажа е, че ние разчитаме напълно на финансиране от спонсори. Не получаваме средства и помощ от българската страна – извънредно доста подвластен и държим на партньорството ни с Фондация „ Спорт в България “. Моите триумфи и резултати не биха били вероятни без тази поддръжка. Изключително съм признателен, че към момента има хора и организации в България, които застават зад идеите на българския спорт, защото идеята на българския спорт би трябвало да бъде национална идея и на България “, приключи той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР