Не подлагаме на съмнение легитимността на Доналд Туск като председател

...
Не подлагаме на съмнение легитимността на Доналд Туск като председател
Коментари Харесай

Полша не смята Доналд Туск за свой представител в ЕС

Не подлагаме на подозрение легитимността на Доналд Туск като ръководител на Европейския съвет, само че не го признаваме за представител на Полша, а на Германия, въпреки и всекидневен. Това декларира в оповестено през днешния ден изявление полският външен министър Яцек Чапутович.

Пред седмичника "Полска " Чапутович напомня, че през 2017 година държавното управление във Варшава е номинирало за поста ръководител на Европейския съвет различен политик - Яцек Сариуш-Волски.

Министърът прибавя, че тогава часове преди срещата на върха на Европейски Съюз немският канцлер Ангела Меркел е издигнала кандидатурата на Туск, което значи, че той е бил "представител на Германия, въпреки и всекидневен ".

"Избирането на Туск беше законно, само че доста подозрително от етична позиция. За първи път бе определена персона от дадена страна, без тя да бъде посочена от нейното държавно управление ", споделя Яцек Чапутович.

Първият посланик на Полша споделя, още, че след преизбирането на Доналд Туск за втори 2,5-годишен мандат (по предложение на председателстващата Малта) Европейският съюз е трябвало да уточни процедурите си за избор на ръководители, само че никой не се е заел с тази задача.

"Осъзнаването, че Туск не е бил представител на Полша, а, да речем, на Германия, може да затрудни завръщането му в политическия живот в Полша ", заключава полският външен министър Яцек Чапутович.

Освен изборите за Европейски парламент тази година в Полша ще се състоят и парламентарни избори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР