Не подкрепяме правителство с мандат на ГЕРБ, с мандат на

...
Не подкрепяме правителство с мандат на ГЕРБ, с мандат на
Коментари Харесай

Нинова: Няма да ходим на разговори с контактна група, предложена от ГЕРБ

Не поддържаме държавно управление с мандат на ГЕРБ, с мандат на Движение за права и свободи и с мандат на “Възраждане “, съобщи след съвещанието на Народно събрание на Българска социалистическа партия водачът на партията Корнелия Нинова.

Тя разгласи, че партията привиква на съвещание 50-ия конгрес на партията на 11 и 12 февруари.

 

Ето цялото изказване на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след съвещанието на Националния съвет на левицата:

След съвещанието на Националния съвет взехме решение следното:
1. Не поддържаме държавно управление с мандат на ГЕРБ, с мандат на Движение за права и свободи и с мандат на “Възраждане “.
2. Няма да вървим на диалози с контактна група, препоръчана от ГЕРБ. Отговорността за сформиране на държавно управление е тяхна и на партиите, които смъкнаха нашето държавно управление, тъй че в този момент те са на ред да ръководят България.
3. Избрахме преговорен екип за другите мандати, когато пристигна време за диалози. Той е: ръководителят на партията Корнелия Нинова и заместниците - Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и Владимир Москов. Това е политически екип. Ако се стигне до експертни диалози, ще имаме и експертни групи.
4. Основа за диалози - ще сложим незабавни въпроси, средносрочни, дълготрайни и някои кардинални позиции на партията от години. По незабавните, които би трябвало да влязат и в бюджета за 2023 година:
- Таван на цените на ток, газ, парно и вода. Наш ангажимент към хората още от май месец.
- Необлагаем най-малко, който да е прагът на беднотия - 504 лв. е към този момент.
- Безплатни медикаменти за деца и възрастни и безвъзмездни учебници за възпитаници до 12 клас.
- Преизчисляване на пенсии.
- Минимална заплата 50% от междинната, което е сред 850-60 лева
- Определение за енергийно небогати и поддръжка за тези фамилии през зимата.
- Компенсации за стопанската система за повишаващите се цени на енергоносителите.
Второ - безусловна и поредна борба с модела “ГЕРБ “ - на задкулисието, на обръчите от компании, на кражбите на 10 милиарда лева годишно от българския народ. Също нещо, което ние организираме като политика и с дейности, и с оферти в Народното събрание към този момент 6 години. Ще продължим до момента в който не въведем правова страна, ред, правила и господство на закона идентичен за всички, което значи правосъдна промяна.
Трето - средносрочни и дълготрайни политики - в този момент най-важни са инфлацията, приходите, цените, бедността и прекосяването през тежката зима. Но България от години е изправена пред съществени провокации, по тази причина желаеме да беседваме с другите по три надпартийни тематики и търсене на единодушие трайно и дълготрайно за тяхното решение. Това са демографската злополука, опазване на здравето и обучение, като предлагаме и съответни решения.
Особено за опазването на здравето - тематика, по която в нашият постоянен кабинет не се случи нищо значително и ние си го отчитаме като пропуск. Продължаваме да твърдим, че здравето не би трябвало да е търговия и лечебните заведения да не са търговски сдружения.
В образованието също сериозна промяна, която да докара до качество на образованието и битка с неграмотността. Един учебник по един предмет в един клас и в него да написа истината за България и за българската история. Залагане на държавни бройки във висшите учебни заведения за нужните специалности за българската стопанска система, финансиране от страната и обвързване с контракти с компаниите, където по-късно младите да могат да работят. Преосмисляне на правилото “парите следват ученика “, който сподели своите недостатъци.
Следващо - не интервенция във войната. Ние неведнъж сме заявявали, че сме за мир и разрешаване по дипломатически път на спора. Износ на оръжия - не. Покупка, лизинг или наем на нови самолети - не, както на нови 8 F-16, по този начин и на декларираните оня ден от служебния кабинет нови “Грипени “.
Целта на всички тези ограничения, които ще предложим и ще отстояваме в Народното събрание, е постоянна стопанска система, мощна обществена политика, превъзмогване на рецесията през идните зимни месеци, да спрем демографската злополука. Да имаме народ, който да бъде здрав и просветен - тогава всичко ще си пристигна на мястото.
За Българска социалистическа партия - не считаме, че запазването на резултата от предишните избори е задоволително. Ние сме реалисти и имаме проблем с този спад на поддръжката към Българска социалистическа партия. Така не може да продължава, трябват ни съществени промени и през днешния ден обсъдихме такива:
Първо - привикваме Конгрес на 11 и 12 февруари - подобен, който да даде нов небосвод. Този небосвод би трябвало да подготвим по следния метод:
- Подготовка за нова, съвременна стратегия за съвременна лява партия. Дотогава полемики и диалози във всички структури на партията и чуване на всички отзиви. Сериозна организационна промяна, което значи и смяна в Устава.
Третото решение - създадохме работна група, която да стартира диалози с други леви партии и сдружения и да търси единство на необятното ляво. Но не просто фиктивен общ брой от брой партии, а същинска необятна полемика за привличане на ляво мислещи хора и основаване на подобен ляв блок.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР