Не подкрепям кандидатурата на Станимир Михайлов за председател на Здравната

...
Не подкрепям кандидатурата на Станимир Михайлов за председател на Здравната
Коментари Харесай

Илко Семерджиев: Не може човек без опит и с установени закононарушения да оглави НЗОК

„ Не поддържам кандидатурата на Станимир Михайлов за ръководител на Здравната каса. Първата причина е, че има писма с ДАНС, с открити престъпления, което е неприемливо за човек, който ще оперира с над 7 милиарда лв. годишно. Втората причина – той няма никакъв опит с Националната здравноосигурителна каса. Тези хора си фантазират, че Националната каса е банка, а тя не е. Това е институция, която ръководи доставянето на лечебни услуги на 6,5 млн. български жители и ръководи над 13 000 контракта с юридически лица. Това няма нищо общо с банковата активност ”. Това съобщи в предаването „ Денят онлайн ” по NOVA NEWS някогашният здравен министър Илко Семерджиев във връзка избора на ръководител на Здравната каса.

 

С 910 млн. лв. е нараснал бюджета на НЗОК, той доближи 7,28 милиарда лв.. Този бюджет се обезпечава от 8% здравни вноски на хората, посочи някогашният здравен министър и го дефинира като величествен.

По думите му има внезапно понижаване на бюджета на Здравното министерство – от 1,8 милиарда лв. на 920 млн. лв.. „ Не мога да си го обясня, още повече, че афишират опазването на здравето за приоритет ”, добави Семерджиев.

 

Той даде съответни числа, с които опроверга изказванията, че опазването на здравето е приоритет за страната. „ По обновената стратегия за 2022 година имахме 5,8% от Брутният вътрешен продукт за опазване на здравето. Тази година парите падат на 4,8% от Брутният вътрешен продукт, което е 0,8% по-малко. Следващата ще бъде 5,1% - 0,5% по-малко от изходната 2022 година „ Виждаме наклонност, която е неприемлива. Отпуската на здравния министър тъкмо когато се гледа Националния бюджет и бюджета на НЗОК е нелепа. Неговата роля е да отбрани системата ”, съобщи Семерджиев.

 

„ Здравеопазването на думи е приоритет, само че когато бюджетите не следват целите, те са илюзии ”, посочи някогашният министър.

 

Бившият министър е изрично срещу да има наказания за пациентите, които не са отишли на профилактичен обзор, тъй като лекарите не са служители, с цел да постановат и административни санкции. „ Платил съм си здравните вноски и не мога да бъда глобен за това, че не съм отишъл на профилактичен обзор ”, съобщи той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР