Не по-късно от 12 август КЕВР ще обяви решението си

...
Не по-късно от 12 август КЕВР ще обяви решението си
Коментари Харесай

КЕВР решава за цената на газа до 12 август

Не по-късно от 12 август КЕВР ще разгласи решението си за цената на природния газ. Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов на брифинг в сряда. Ръководството на Комисията е поискало незабавна среща със служебния министър на енергетиката Росен Христов.
„ Изключително тежката обстановка, обвързвана с високите цени, задейства КЕВР да потърси нормативни промени, които да подсигуряват, че публичният снабдител „ Булгаргаз”, на правилото на минимални разноски за доставка, ще обезпечи тези количества за контролирания пазар”, съобщи Иванов. Той разясни, че този пазар включва два сегмента: газоразпределителните сдружения и топлофикациите – сдружения, които имат лиценз за произвеждане на топлинна сила.
По думите на ръководителя на КЕВР ограниченията, които се надяват да подхващат, както и вярата да намалеят интернационалните цени на газа, няма да разрешат промяна в цената на топлинната сила. „ В момента обаче има доста сериозна разлика сред прогнозната годишна пазарна цена, избрана в решението на Комисията, която е 120 лева./мегаватчас и тази, която е сега препоръчана в заявката на „ Булгаргаз”, която е 297 лева за мегаватвас”, акцентира Иванов.
Според него е належащо да се търсят стъпки към подписване на дълготрайни контракти за доставка на природен газ. Това би довело до непоклатимост, предвидимост и успокоение както за бизнеса, по този начин и за битовите консуматори, добави ръководителят на КЕВР.
Още през втория си работен ден новото служебно държавно управление се изправя пред неотложни и тежки проблеми. Такъв е казусът със скока в цената на газа. Председателят на съвета на шефовете на „ Булгаргаз” - Иван Топчийски разгласи, че вратата към договаряния с „ Газпром” не е дефинитивно затворена. Той призна, че нарастването от 60% за август в действителност е фрапиращо и високо.
В същото време шефът на енергийния регулатор заяви, че „ Булгаргаз” са купили съветски газ посредством медиатор и го препродават с 20 евро по-скъпо. Иван Иванов предвижда, че парното евентуално ще нарастне през януари, а токът ще се задържи на сегашните си равнища до идващото лято. „ Очевидно по-висока цена. 85 евро за мегаватчас беше цената към оня миг – това беше преди няколко месеца, когато следих този развой, за природния газ, който се доставяше от „ Газпром експорт”. Впоследствие беше доставено на цена от порядъка на 102 евро на мегаватчас”, сигнализира Иванов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР