Не по-късно от 12 август КЕВР ще обяви решението си

...
Не по-късно от 12 август КЕВР ще обяви решението си
Коментари Харесай

До 12 август КЕВР ще обяви решението си за увеличението с 60% на цената на природния газ

Не по-късно от 12 август КЕВР ще разгласи решението си за цената на природния газ. Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов на брифинг в сряда. Ръководството на Комисията е поискало незабавна среща със служебния министър на енергетиката Росен Христов, заяви NOVA. " Булгаргаз " предлага да усили цената на газа е 60%.

В актуалната обстановка обаче, регулаторът няма пълномощия да трансформира значително тази цена.

Изключително тежката обстановка, обвързвана с високите цени, задейства КЕВР да потърси нормативни промени, които да подсигуряват, че публичният снабдител „ Булгаргаз”, на правилото на минимални разноски за доставка, ще обезпечи тези количества за контролирания пазар”, съобщи Иванов.

Той разясни, че този пазар включва два сегмента: газоразпределителните сдружения и топлофикациите – сдружения, които имат лиценз за произвеждане на топлинна сила.

По думите на ръководителя на КЕВР ограниченията, които се надяват да подхващат, както и вярата да намалеят интернационалните цени на газа, няма да разрешат промяна в цената на топлинната сила. „ В момента обаче има доста сериозна разлика сред прогнозната годишна пазарна цена, избрана в решението на Комисията, която е 120 лева./мегаватчас и тази, която е сега препоръчана в заявката на „ Булгаргаз”, която е 297 лева за мегаватвас”, акцентира Иванов.

Според него е належащо да се търсят стъпки към подписване на дълготрайни контракти за доставка на природен газ. Това би довело до непоклатимост, предвидимост и успокоение както за бизнеса, по този начин и за битовите консуматори, добави ръководителят на КЕВР.

Още през втория си работен ден новото служебно държавно управление се изправя пред неотложни и тежки проблеми. Такъв е казусът със скока в цената на газа. В ефира на NOVA ръководителят на съвета на шефовете на „ Булгаргаз” - Иван Топчийски разгласи, че вратата към договаряния с „ Газпром” не е дефинитивно затворена. Той призна, че нарастването от 60% за август в действителност е фрапиращо и високо.

В същото време шефът на енергийния регулатор заяви, че „ Булгаргаз” са купили съветски газ посредством медиатор и го препродават с 20 евро по-скъпо. Иван Иванов предвижда, че парното евентуално ще нарастне през януари, а токът ще се задържи на сегашните си равнища до идващото лято.

„ Очевидно по-висока цена. 85 евро за мегаватчас беше цената към оня миг – това беше преди няколко месеца, когато следих този развой, за природния газ, който се доставяше от „ Газпром експорт”. Впоследствие беше доставено на цена от порядъка на 102 евро на мегаватчас”, сигнализира Иванов.

Той назова изявлението на Лена Бориславова, че ще купуваме фрапантно по-евтин газ „ илюзия на публичното мнение” и разгласи, че би се радвал да се сбъдне, само че не било допустимо. „ Няма въобще място в света, където една страна да си достави природен газ на цени 3-4 пъти по-ниски”, безапелационен е шефът на енергийния регулатор.

Иван Иванов разяснява и тезата на предшественика си Станислав Тодоров, която гласеше, че в случай че Топлофикация София не съумява да заплати отговорностите си към „ Булгаргаз”, ще бъде спряно газоподаването към нея и пренасочено към хранилището в Чирен. „ Аз това мнение не го споделям, тъй като Топлофикация София има извънредно значимо значение в социално-икономически аспект. Тя обезпечава отоплението на 420 хиляди клиенти в София”, акцентира той. По думите на Иванов в случай че тези семейства преминат към отопление на ток, това би натоварило неприемливо доста столичната електропреносна и разпределителна мрежа и ще докара до нейния срив.

Председателят на КЕВР предвижда, че Европа ще премине през тежка зима тази година, само че по-късно ще доближи до задачата си – енергийна самостоятелност от съветския природен газ.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР