Не по-късно от 1 януари 2023 г. ще влезе в

...
Не по-късно от 1 януари 2023 г. ще влезе в
Коментари Харесай

Съседите с промяна при покупката на имот

Не по-късно от 1 януари 2023 година ще влезе в действие дълго обсъждана наредба, която разрешава нотариалната легализация на контракти за покупко-продажба на недвижими парцели в Турция. Това ще опрости и форсира осъществяването на покупко-продажби за покупко-продажба на недвижими парцели в други страни.

Съгласно наредбата, след привършване на обмена на документи, нотариусите правят инспекция на вписванията за благосъстоятелност и документи, свързани с недвижими парцели, в поземления кадастър посредством осведомителната система на кадастъра. Въз основа на резултатите от тази инспекция, в случай че няма законови спънки за продажбата на недвижимия парцел, нотариусите изготвят контракт за продажба на парцела и въпросния контракт го трансферират в осведомителната система на имотния указател.

След вписване на контракта в осведомителната система, отделът по аграрен кадастър записва контракта в съответния аграрен кадастър. В тази връзка правото на смяна на вписванията в регистъра на правата на благосъстоятелност не се дава на нотариусите, а остава на органите по имотния указател.

Финансовата страна на договорката за покупко-продажба на парцела, която ще се оформя от нотариуси, няма да се разграничава доста от тази в кадастъра. Съгласно закона договорите за недвижими парцели, сключвани от нотариуси, ще бъдат освободени от гербов данък, а документите, издадени по отношение на тези покупко-продажби, също ще бъдат освободени от такси. При осъществяване на нотариални покупко-продажби с недвижими парцели се начисляват следните такси:

* Таксата за документ за собственост;

* Нотариалната такса, посочена в таблицата с таксите, при изискване, че не е по-малко от 500 турски лири и не повече от 4000 турски лири според от цената на имота;

* Таксата за услуга се записва като доход в Службата за оборотни средства на Главна дирекция по аграрен кадастър и кадастър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР