Не плачи за мен Аржентина! Истината е, че никога не

...
Не плачи за мен Аржентина! Истината е, че никога не
Коментари Харесай

Суперкупата на Испания, която принадлежеше на Ева Перон

" Не плачи за мен Аржентина! Истината е, че в никакъв случай не съм те напускала... " - представяте ли си по какъв начин Мадона извършва песента от световноизвестния мюзикъл " Евита "?

Днес в тази история ще намесим... футбола. И по-точно Суперкупата на Испания! Може да гледате двата полуфинала в шампионата: " Реал " Сосиедад - " Барселона " и " Реал " Мадрид - " Атлетик " Билбао надлежно на 13 и 14 януари от 22:00 ч. Финалът е на 17 януари от 21:30 ч. още веднъж по bTV Action.



Суперкупата на Испания е един от най-важните шампионати в страната. Официално той се организира от 1982 година насам.

Преди повече от 70 години обаче стартира традицията един против различен да се изправят първенецът и носителят на Купата на генералисимуса (в момента шампионатът носи името Купата на краля).

Тези мачове нямаше да бъдат вероятни без... първата дама на Аржентина. Единствената, шармантна, неповторима Ева Перон!

Снимка: Getty Images

През 1947 година се ражда шампионатът " Купа на Ева Дуарте " (както е моминското име на известната красавица). Той продължава традицията на Купата на първенците (1940, 1941 г.) и Златната купа на Аржентина (наименуван по този начин поради положителните връзки сред двете страни).

Предложението идва от аржентинския дипломат в Испания доктор Педро Радио и е признато много задушевно от локалните. Ева, чиято история познаваме и от мюзикъла и кино лентата с Мадона " Евита ", е на респект в страната, защото в тежкия интервал след Втората международна война, родината ѝ е един от най-големите снабдители на месо и зърнени храни в Европа.



През 1947 година Перон прави знаковата си аудиенция на Стария континент. Тя посещава Франция, Италия, Ватикана и Швейцария. В Испания идва с... купа. И я подарява на футболната федерация.

Днес този трофей се пази в музея на " Барселона " - тима, печелил най-вече купи от шампионата (3 - две от тях по право, откакто реализира дубъл). " Валенсия ", " Атлетико " Мадрид, " Реал " Мадрид и " Атлетик " Билбао имат по една победа в решителните мачове.

Снимка: Getty Images

Купата на Ева Дуарте се раздава до 1953 година - година след гибелта на първата дама на Аржентина, спряла дъха на целия свят.

Традицията първенецът и носителят на Купата на Испания да играят един против различен е възобновена през 1982 година и по този начин до през днешния ден, когато тръпнем в очакване за нови футболни страсти.

До сезон 2019/2020 носителят на Суперкупата в страната се определяше след два мача сред първенеца и спечелилия в шампионата за Купата на краля. Те играеха при разменени семейства.

Снимка: Getty Images

След това локалната футболна федерация реши да разнообрази формата. Днес мачовете са 3 - два полуфинала и край. В тях присъединяване взимат първенецът, вицешампионът и финалистите в шампионата за Купата на краля.

През предходната година конкуренцията се организира в Саудитска Арабия. За тази чест домакините заплатиха 120 млн. евро.

Този път, поради пандемията и рестриктивните мерки в пътуването, шампионатът ще се организира в Малага. Южната испанска провинция ще отвори вратите си за мачовете, които пък ще се играят при строги противоепидемични ограничения.

Гледайте срещите от шампионата за Суперкупата на Испания директно по bTV Action!

" Реал " Сосиедад - " Барселона ", 13 януари, 22:00 ч.
" Реал " Мадрид - " Атлетик " Билбао, 14 януари, 22:00 ч.

Финалът е на 17 януари от 21:30 ч.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР