Не отпада карантината за контактно лице при отрицателен тест. Това

...
Не отпада карантината за контактно лице при отрицателен тест. Това
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Можем да стигнем 5000-6000 заразени на ден

Не отпада карантината за контактно лице при негативен тест. Това съобщи пред основният държавен здравен контрольор и член на Националния действен щаб доцент Ангел Кунчев.

„ Разликата в новата заповед на министъра е в дните, в които хората се слагат по карантина. Те стават 10, а не 14. Карантинират се контактните лица, само че зависи от степента на контакта. Не е едно и също дали сте минали около някой, който е позитивен, или сте били в една стая няколко часа. Рискът при тези разнообразни събития не е идентичен “, разяснява доцент Кончев.

Той изясни, че медиците няма да се оправят с следенето на всички контактни лица.

„ Няма да смогнем и това е явно. При 500 нови случаи в София, контактните лица са хиляди, които би трябвало да бъдат посетени и да им се връчат наставления. Важно е човек да знае какво да прави и да знае, че 10 дни не би трябвало да прави контакти. Той носи отговорност, само че прецизният метод на деяние е да му се връчи наставление против автограф. Няма по какъв начин да смогнем със всички “, уточни Кунчев.

Главният здравен контрольор изясни, че карантинирането на възпитаници, контактни със инфектирани, също зависи от степента на контакта.

„ Специално за учениците гледаме да сме оптимално потребни и благодарение на здравното лице в учебното заведение, да даваме точни инструкции на родителите, само че отново зависи от степента на контакти. Когато излезе позитивна проба на даден човек, тази информация се вижда от РЗИ, от полицията и от персоналния доктор. Максимално бързо могат да се вземат ограничения ”, счита доцент Кунчев.

По думите му най-неясният миг е по какъв начин човек да излезе, с цел да си направи тест, в случай че има подозрение, че е позитивен и е в изолираност. Но увери, че се работи със Здравната каса, с цел да може персоналните лекари да вършат проби по домовете, въпреки и бързи. Ако пробата ни се окаже негативен, това не значи, че карантината ни като контактно лице отпада. „ Когато приказваме за 2000 случая, е ясно, че строго наставление за всеки един няма по какъв начин да издадем. Важното е личните лекари да имат опция да изследват, тъй като това ще облекчи както пациентите, по този начин и тях самите ”, добави той.

Според него цифрата R, което демонстрира какъв брой души заразява един болен, е почнало да се покачва. То към този момент е 1:1.2 или 10 души заразяват 12.

„ Ако някой си мисли, че това е най-лошата обстановка, доста се лъже. Ние може да имаме 7-8 пъти по-голяма заболеваемост. Спокойно можем да стигнем 5000-6000 инфектирани дневно. Това се случва в редица европейски страни сега. Хората би трябвало да схванат, че всичко зависи от държанието им ”, разяснява доцент Кунчев.

Доц. Кунчев още веднъж акцентира, че затварянето на градове е последна мярка, която няма огромен резултат. Възможно е обаче затварянето на квартали или няколко къщи. Неговото персонално мнение е, че идната мярка би трябвало да бъде ограничението на събирането на хора – в питейните заведения, на стадионите и даже по политически аргументи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР