Не осъждам протестите на зърнопроизводителите и на останалите, които ги

...
Не осъждам протестите на зърнопроизводителите и на останалите, които ги
Коментари Харесай

Румен Христов: Защо не протестираме и срещу войната в Украйна. Преди нея нямахме тези проблеми

„ Не съдя митингите на зърнопроизводителите и на останалите, които ги поддържат, всеки има право да показва своето неодобрение. Сигурно няма да бъде задоволено на 100% настояването на зърнопроизводителите. Част от петте неща, които бяха декларирани могат да бъдат решени. Тези, които чакат нотификация от Европейски Съюз би трябвало да я изчакат “, сподели Румен Христов, ръководител на Съюз на демократичните сили и някогашен аграрни министър пред бТВ.

Според него с разговор може да се реализиран положителни решения и за двете страни. Христов изясни, че решението на Народно събрание е трябвало да бъде уравновесено - в прочут смисъл удовлетворява земеделските производители, преработвателите и най-много потребителя.

„ Трябваше да покажем, че сме солидарни с това, което се случва в Украйна. От друга страна, когато има единно решение, а то изтече на 15 септември в 00 ч., няма да продължим желанието си за налагане на възбраната. Не може, когато имаш единно решение, да взимаш свои “, добави Христов.

По думите му за неосъществена продукция на слънчоглед предходната година виновност има държавното управление.

„ Имаше къса възбрана за експорт, въпреки и не публична, и изчакване на по-добри цени от страна на земеделските производители. В момента България има 6 млн. тона пшеница на склад и тя би трябвало да се възползва от това, че има огромно търсене в арабския свят и в Африка, да използваме нашата пристанищна инфраструктура, с цел да не стане, тъй че още веднъж да находища в складовете “, уточни Румен Христов.

Той съобщи, че не са очаквали такава мощна реакция от страна на зърнопроизводителите.

Той също по този начин прикани да спре да се спекулира с качеството на украинската продукция, която влиза в България, и подсети, че същите артикули от Украйна се пласират и в другите държави-членки на Европейски Съюз.

„ Да спрем да спекулираме с качеството на това, което влиза в България. Същите тези артикули се търгуват и пласират в Европейски Съюз. След като протестираме против повдигането на възбраната за вноса на зърно, за какво не протестираме против възбраната на зърнената договорка от Русия и против войната. Преди войната тези проблеми ги нямахме “, сподели още Христов.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР