Не одобряваме промените в сектор Енергетика от Плана за възстановяване,

...
Не одобряваме промените в сектор Енергетика от Плана за възстановяване,
Коментари Харесай

Делян Добрев: Управляващите лобират за частна фирма, чийто бизнес е с батерии. Затова предлагат проблемите в енергетиката да бъдат решавани с батерии

Не утвърждаваме измененията в бранш " Енергетика " от Плана за възобновяване, който би трябвало да бъде импортиран в Брюксел. Това разяснява в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия депутатът от ГЕРБ и някогашен министър на енергетиката Делян Добрев.

" Всичко ни смущава и нищо не утвърждаваме. Не тъй като сме съпротива, а тъй като се предлага проблемите в енергетиката в България да бъдат решавани с акумулатори. Това е извънредно несериозно. Те не са по-различни от батериите в отдалеченото, единствено че са поставени в по-големи кутии и са навързани една за друга. За милиарди левове ще си купим акумулатори, които като им свърши животът, ще дадем още доста пари, с цел да ги рециклираме ", съобщи Добрев.

" Има доста други планове, които ги имаше в първичния проект и които бяха извадени. Защо? За да се вкарат тези акумулатори ", добави той. И уточни: " Нашата информация е, че е имало среща в Министерството на финансите с присъединяване на вицепремиера и финансов министър, на която е участвала частна компания, чийто бизнес е с акумулатори. Те вършат фотоволтаици с акумулатори ".

По думите му " плановият фиш е написан с присъединяване на тази частна компания. Т.е. тя освен заделя парите, само че и основава разпоредбите, по които след това тези пари ще се изразходват ".

" Ние знаем, че тази компания е взела участие при писането на проекта, че тя е предложила заделянето на парите, че взе участие в създаването на критериите, с които след това ще се усвояват тези средства ", сподели Добрев.

Според него вместо акумулатори, е трябвало да продължат плановете за енергийна успеваемост, включително на многофамилните жилищни здания. Също по този начин в първичния проект са били заделени средства за подмяна на въглищата с газови турбини.

" Цяла Европа е подвластна от съветския газ, освен България. И цяла Европа влага в газови мощности, макар че е подвластна. Ние би трябвало да понижим зависимостта, като дадем опция за различни източници. Нашето държавно управление взе решение България да взе участие като акционер в построяването на нов LNG терминал в Гърция ", разяснява още Делян Добрев.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР