Не очаквайте разкаяние или извинение от МВР. Институции като тях

...
Не очаквайте разкаяние или извинение от МВР. Институции като тях
Коментари Харесай

Какво трябва да помнят Бойко Рашков и новите в МВР


Не очаквайте разкайване или опрощение от Министерство на вътрешните работи. Институции като тях са генетично свързани с органите на тоталитарната страна. Затова има потребност от незабавни промени. А служебното държавно управление ще бъде гледано под лупа.

Коментар от Петър Чолаков

В края на април 2021 Министерство на вътрешните работи е поискало инспекция от Национална агенция за приходите дали журналистът Димитър Кенаров, който беше обичай от полицията и задържан по време на митингите против кабинета " Борисов 3 ", си е плащал налозите и осигуровките, както и дали е член на Съюз на българските журналисти. Освободеният от новия вътрешен министър Рашков основен секретар на Министерство на вътрешните работи Иванов, съобщи че е „ наскърбен ” от уволнението, а ГЕРБ го оповестиха за жертва на политическа чистка. Иванов отхвърляше полицията да е упражнила принуждение против протестиращи, а за Кенаров се опита да внуши, че е арестуван, тъй като правил " престъпления ".

Не очаквайте разкайване или опрощение от Министерство на вътрешните работи. Не и без да се промени моделът на действие на министерството и институционалната просвета. Случаят " Кенаров ", " огорчението " на господин Иванов, както и странната зараза от отпуски на шефове на основни служби за сигурност са признаци, които демонстрират, че измененията в Министерство на вътрешните работи би трябвало продължат и то в незабавен порядък.

Проблемът с полицейското принуждение

В годишния Доклад за правата на индивида в България през 2020, направен от Държавния департамент на Съединени американски щати и оповестен директно преди изборите на 4.04.2021, категорично е упоменат.

Целта на поисканата от „ остарелия часовой ” в Министерство на вътрешните работи инспекция в Национална агенция за приходите е транспарантна: да се направи опит Кенаров да бъде дискредитиран.

Нима, с цел да не ядеш пердах от полицията би трябвало да покажеш записка, че си плащаш налозите? И би трябвало ли да членуваш в Съюз на българските журналисти, с цел да си публицист, в случай, че имаш изявления във водещи международни медии?
Редакцията предлага
Поведението на органите припомня за метода, по който прокуратурата реагира на записите, в които основен воин, както наподобява, е Бойко Борисов: тя потегли на първо време да ревизира кой е дръзнал да ги направи, а не дали някогашният министър председател е направил закононарушения.

Кенаров твърди, че неведнъж е казвал на полицията, че е журналист; все пак е повален на земята, ритан е с кубинки, има десетсантиметрова рана на главата (медицинската експертиза удостоверява побоя); откакто е арестуван се е легитимирал с журналистическа карта, само че остава с часове арестуван да лежи на паважа…

Различна институционална просвета

Случаи като този обаче зависят от вътрешната инспекция в самото Министерство на вътрешните работи. Очаквано, там опазиха своите и обявиха, че законът е спазен. На базата на това умозаключение - както и на " показанията " на жител, който гледал ареста на Кенаров по малкия екран и се обадил да каже, че той „ оказвал опозиция ”, през февруари 2021 Софийска градска прокуратура отхвърли да образува следствие по случая.

Днешната просвета в институции като Министерство на вътрешните работи, а и освен там, е генетично обвързвана с органите на тоталитарната страна. Дали днешната българска полиция е по-различна от националната милиция? Дали някои черти на въпросните държавни органи не са останали напълно непроменени? Специализираната прокуратура бе основана от модела ГЕРБ-ДПС като инструмент за политическа принуда.

Бойко Рашков, който през 2017, разгласи по какъв начин ДАНС, ГДБОП и други органи на тогавашната власт, влезе с летящ старт в Министерство на вътрешните работи. Очакванията към него като вицепремиер и към цялото служебно държавно управление са големи.

Надеждите и упованията

Надеждата е, че ще покажат, че са разнообразни от тружениците в модела ГЕРБ-ДПС, че ще почистят Авгиевите обори на властта. Ето за какво всяко тяхно деяние ще се следи под микроскоп освен от политическите им съперници, а от цялото общество.

" С един прекрасен комплимент мога да преживея два месеца ", майтапи се Марк Твен. Но ръководещите, изключително сегашните, не би трябвало да чакат похвали, изключително от медиите.. Към кабинета Янев има и ще има остри въпроси, а и рецензии. Някои ще бъдат отправени правилно, професионално, други ще бъдат неприкрито злонамерени.

Мнозина освен не живеят от похвали, а добре са осребрили покорството си пред някогашната власт. Членовете на кабинета " Янев " ще сгрешат, в случай че вместо да владеят страстите си, преминат в " контраофанзива " против медии и публицисти. Това държание е запазена марка на господин Борисов и неговите доближени.

*Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР