Не очаквам отмяна на срещата на високо равнище във Варна

...
Не очаквам отмяна на срещата на високо равнище във Варна
Коментари Харесай

Захариева уточни, че срещата с Ердоган не е на най-високото ниво

Не чакам анулация на срещата на високо ниво във Варна с турския президент Реджеп Ердоган, която би трябвало да се състои на 26 март . Това съобщи външният ни министър Екатерина Захариева.
Захариева, обаче, посочи, че не става въпрос за среща на върха т.е. най-високо равнище. Става въпрос за среща сред турския президент и ротационното председателство т.е. българското председателство и европейските институции (бел. ред. – представители на Европейска комисия, на Екологичен потенциал и на Европейския съвет).
По моя информация до момента са разплатени 1,5 милиарда евро по съглашението сред Брюксел и Анкара за ограничение на бежанския поток от Турция, съобщи Екатерина Захариева пред Нова телевизия. Припомняме, че според съглашението би трябвало да се провиснал 3 милиарда евро, а съгласно Европейска комисия са разплатени напълно 1,85 милиарда евро , като плановете, финансирани с тях, са приключени. Ердоган, обаче, споделя, че са разплатени 800 млн. евро , уточни външният ни министър. Сега би трябвало просто да се утвърди отпущането на идващия транш, добави Захариева.
Турция извършва уговорките си – няма напън на въшната ни граница, смятам и, че Европейски Съюз го извършва. Има планувани общо 3 милиарда евро, 1,5 милиарда евро са разплатени, повтори Захариева. Много по-добре е сирийските бежанци да бъдат арестувани покрай границата на Турция със Сирия, счита външният ни министър, като тази позиция се поддържа от години от премиера Бойко Борисов. Точно в този момент е моментът за диалози с Турция, уверена е Захариева.
Скандалът " Сергей Скрипал "
Не съм загатнала дума кой носи виновност за случая, съобщи външният ни министър в коментар за поста си в Twitter, с който разгласи, че България поддържа Англия. Разследването тече, посочи тя и подсети, че външните министри на Европейски Съюз, в това число тя, са приели доста по-сериозна декларация.
За пръв път такова нещо се случва в Европа от Втората международна война насам – 131 жители са приети в болница. Има основателни подозрения от страна на английските проверяващи, сподели Захариева. И добави, че поради това специалисти от Организацията за химическите оръжия към Организация на обединените нации отиват за проби, като подсети, че Русия е член на тази организация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР