Не очаквам броят на избирателните секции в чужбина да бъде

...
Не очаквам броят на избирателните секции в чужбина да бъде
Коментари Харесай

Още 300 до 500 допълнителни машини за новия вот

" Не чакам броят на изборните секции в чужбина да бъде толкоз нараснал, че да докара до неспособност да се сътвори нужната организация ". Това съобщи пред БНР новият ръководител на ЦИК Камелия Нейкова.

Тя посочи, че до 15 май би трябвало да е готово решението на ЦИК за секциите отвън страната, което би трябвало да бъде изпратено и на Министерството на външните работи.

Заявлението за гласоподаване по сегашен адрес става по електронен път, без да се изисква електронен автограф, заяви Нейкова.

Новият ръководител на ЦИК разяснява машинното гласоподаване, като беше безапелационна, че не го дефинира като тип учебен ценз.

По думите ѝ гласуването с машини крие риск.

" То е обвързвано с организационни и механически въпроси, които би трябвало да бъдат решени. ЦИК ще постави всички старания, с цел да откри ефикасните решения да обезпечи машинно гласоподаване, както е планувано от Изборния кодекс ", добави тя.

Съхранението на машините за секциите в чужбина е ангажимент на Министерския съвет, който би трябвало да реши при какви условия и по какъв ред ще стане, посочи Нейкова.

Тя предвижда, че от 300 до 500 нови машини ще бъдат нужни за изборите на 11 юли.

Камелия Нейкова съобщи, че от изявление на Димитър Димитров, член на досегашната ЦИК, който влезе и в състава на новата комисия, е схванала, че има проблеми с контракта сред ЦИК и компанията, снабдител на машините за гласоподаване.

" Трябва да се откри какви са аргументите. това са условия, които досега не са известни в общественото пространство ". Тя добави, че не би желала да допусне, че това е направено съзнателно от предходния състав на ЦИК.

Дали снабдител на спомагателните машини ще бъде същата компания, която е и до момента - " Сиела Норма ", това ще реши ЦИК, посочи Нейкова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР