„Не обмисляме поскъпване на синята зона в столицата, съсредоточени сме

...
„Не обмисляме поскъпване на синята зона в столицата, съсредоточени сме
Коментари Харесай

Фандъкова: Не обмисляме поскъпване на синята зона в столицата

„ Не обмисляме повишаване на синята зона в столицата, съсредоточени сме в разширението ѝ”, съобщи в предаването „ Тази неделя” столичният кмет Йорданка Фандъкова. Този коментар тя направи във връзка апел на премиера Бойко Борисов от преди дни да се увеличи цената на „ Синята зона”.

По думите ѝ въвеждането на по-висока цена за паркиране в центъра в дните с нараснало замърсяване на въздуха е доста мъчно към този миг, заради което общинският съвет на столицата се е отказал от мярката.

Друго предложение за справяне със замърсяването в столицата беше да се ограничи придвижването на коли в идеалния център на града, както и да се забрани изобщо влизането им.

„ Всички европейски градове, които го вършат, го вършат последователно с въвеждане на пешеходните зони. Постепенно разширяваме зоните, като това ще се случва все по-често с подобряването на градския транспорт”, разяснява Фандъкова.

Мръсният въздух

„ Много сме надалеч от проблемите на Пекин, по-скоро страховете ни са огромни и с основание”, разяснява наболялата за столичани тематика кметът Фандъкова.

Тя е безапелационна, че това е предизвикателство, с което всички би трябвало да се борим.

Кметът дава и персонален образец и в дните, в които замърсяването е над допустимите правила, тя пътува с градския превоз. „ Това е значимо, тъй като няма по какъв начин хората да повярват на апелите ми, в случай че не го правя”, безапелационна е Фандъкова.

В момента Столична община приготвя и мобилно приложение, в което жители ще могат да наблюдават в действително време замърсяването на въздуха.

Фандъкова разяснява, че с помощта на пилотен план последователно ще се подменят печки на твърдо гориво с такива на екопелети, които са по-щадящи за околната среда.

По мотив новата мярка „ зелен билет”, която беше въведена един път в столицата, Фандъкова добави, че би трябвало да има вложения и разноски в битката за по-чист въздух.

„ Заложили сме в плана за новата разпоредба и безвъзмезден градски превоз, несъмнено това е в случай, че се промени нормативната уредба на национално ниво”, добави Фандъкова.

От друга страна кметът е безапелационен, че ограниченията зелен и бял билет ще бъдат съпроводени с рестриктивни ограничения и за колите – „ единствено със тласъци не може, ще би трябвало и с ограничения”.

Детските градини

Столичният кмет е безапелационен, че с новите ограничения за банкет в детските градинипроцесът ще се олекоти и ще бъде по-честен по отношение на всички.

По мотив абсурдът с детската градина в Горна Баня, Фандъкова разяснява, че инспекцията на Ботьо Ботев е завършила.

По-лесно ли се влиза в детска градина с баба депутатМария Савкова беседва с бабата на две от децата, чиито имена и ЕГН-та попадат в есемесите. Става въпрос за Бойка Маринска, народен представител от Реформаторския блок в 43-то Народно заседание

„ Случаят е препратен към способените органи в лицето на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, тъй като там бяха открити извънредно съществени финансови нарушавания. Ние не позволяваме нарушавания нито на записванията, нито на финансови”, безапелационна е Фандъкова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР