Не обичам паметници. Струва ми се, че паметник трябва да

...
Не обичам паметници. Струва ми се, че паметник трябва да
Коментари Харесай

Слави Трифонов: Днес поставих цветя на паметника на Удроу Уилсън - той направо си е българин

" Не обичам монументи. Струва ми се, че монумент би трябвало да е това, което си направил. И колкото е по-велико то, толкоз повече хората да приказват за него. Поколение след потомство. Това е същинският монумент. Но има един монумент в София, на който през днешния ден аз сложих цветя. Защото хората доста не приказват за индивида, увековечен на него. А за този човек би трябвало да се приказва. Поколение след потомство. За неговото дело би трябвало да има памет. Този човек не е българин, само че е направил за България толкоз доста, че напряко си е българин. Той се споделя Томас Удроу Уилсън – 28-ят президент на Съединени американски щати. Днес се навършват 98 години от неговата кончина ", съобщи Слави Трифонов с обява в обществените мрежи. И написа още:

" Защо е толкоз значим този човек за България?

След Първата международна война ние сме от страната на изгубилите страни, което дава мотив на нашите съседи да предявят убийствени териториални искания към България. Планът на Гърция, подсилен от Сърбия и Румъния е за заличаването на Царство България и разкъсването му на три области, подчинени точно на Гърция, Сърбия и Румъния. Планът в действителност значи очистване на България като страна. Това предложение среща безапелационен отпор от американския президент Томас Удроу Уилсън. Той участва персонално на мирната конференция във Франция и упорства да се зачита прогласеният от него принцип за етническо самоопределяне на териториите при следвоенно устройство. И не приема да вземем за пример претенциите на Белград да получи над 13 хиляди кв. км. повърхност от България, в това число Видин, Кула, Белоградчик, Трън, Цариброд, Босилеград, Кюстендил, Струмица и Петрич, където живеят половин милион българи. Не приема и претенциите на Румъния за Южна Добруджа и на Гърция за Беломорска Тракия. Удроу Уилсън декларира следното: „ По-скоро ще напусна конференцията, в сравнение с да се съглася с подялбата на един народ със независима страна и вековно минало. “

Това е индивидът, на чийто монумент през днешния ден заносех цветя. Нищо не е, само че ще е добре в случай че на паметника има повече цветя ", добави той.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР