„Не ни трябва Европейският съюз на цената на македонската идентичност

...
„Не ни трябва Европейският съюз на цената на македонската идентичност
Коментари Харесай

Заев: Не ни трябва ЕС на цената на македонския език и идентичност

„ Не ни би трябвало Европейският съюз на цената на македонската еднаквост и македонския език, тъй като ще бъдем прахуляк, отвеян от вятъра, и кой по-късно ще влезе в Европейски Съюз? Така постигнахме огромните съглашения - защитавайки националната си принадлежност - македонския език и македонската еднаквост “. Това съобщи министър председателят на Северна Македония Зоран Заев при посещаване в град Ресен, разяснявайки разногласието с България и европейската вероятност на страната, оповестяват локални медии.

По отношение на посланията от Европейски Съюз и Съединени американски щати, Заев счита, че те са „ другари и стратегически сътрудници “, само че акцентира, че „ решението е наше и ние би трябвало да го вземем “.

Премиерът на Северна Македония обаче сподели, че към момента е оптимист за намиране на решение на разногласието с България. Въпреки че страната ни още веднъж отива на парламентарни избори, той се надява, че към момента може да се откри решение с краткотрайното държавно управление, определено от президента Румен Радев.

„ Очакваме това да бъдат виновни политици, с които да седнем и да намерим решение “, акцентира Заев.

По неговите думи Северна Македония е постигнала контракти с Гърция и България, защитавайки своята еднаквост и език, и акцентира, че не съществува контракт, който да споделя на жителите по какъв начин да се самоопределят и какъв език да приказват.

„ В края на краищата това е европейска полезност. Радвам се, че България признава, че няма проблем с тези въпроси. Искат одобряване на корените. Ще ги утвърдим и корените, само че по европейски метод ", сподели Заев.

Премиерът уточни, че и двете страни, македонската и българската, са приели, че имат и споделят обща история, както „ задачите Балкани от епохи, а и цяла Европа, имат обща история “.

„ Договорът с България за добросъседство и другарство ясно планува Комисията по историческо-образователните въпроси да локализира тъкмо тези исторически интервали, исторически персони, които ще означаваме дружно. Това ще бъде опция за доближаване, за по-голямо съдействие, без да се унищожава достолепието на нито една от страните. Ето за какво споделям - европейски метод за намиране на решение “, сподели Заев.

Той добави, че двата народа желаят да си сътрудничат, а не желаят да имат аргументи за кавги и удостоверение за това е, че през миналия интервал е усъвършенствано съдействието на институциите на всички равнища.

„ Започвайки от Македонското радио и телевизия с Българското радио и телевизия, нашата МИА с Българската осведомителна организация, Съвета за АВМС, само че и други аспекти - имаме повече от седем нови български вложения в Северна Македония през последните шест или седем месеца “, добави Заев.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР