Не, не става дума за пернишки голф. Нито пък за

...
Не, не става дума за пернишки голф. Нито пък за
Коментари Харесай

Автомобилна приказка за заек и костенурка: голф количките излизат на пътя

Не, не става дума за пернишки голф. Нито пък за скорост.    Пандемията промени автомобилния пазар, а в този момент специалисти и наблюдаващи регистрират забавна наклонност. Ако огромните производители, владеещи пазара, не внимават, доста елементарно могат да бъдат задминати от... някоя голф количка.    Тя може и да и не е най-бързата, само че пък има действителни шансове да се окаже по-предпочитана, написа Fast Company. Да, става дума за това смешно нещо на четири гуми, в което по филмите виждаме всякакви милионери да се возят по голф игрището. Само си представете тая количка на автомагистралата в съревнование с един голям и бърз пикап.   Всъщност на нея въобще не й би трябвало да излиза на автомагистрала. Статистиката в Съединени американски щати сочи, че към 60% от ежедневните пътувания са на дистанции от към 10 километра. Тази отдалеченост е напълно достижима за голф количка или друго малко транспортно средство – електрическа тротинетка или колело. Разбира се, в тази сметка има доста условности. На минусови температури не би било прелестно да караш колело. В последна сметка обаче въпросът е, че автомобилният превоз към този момент има съществени други възможности при пътуванията на къси дистанции.   Ситуацията за обичайните производители се усложнява и поради повишаващите се цени. Средната месечна вноска за кола на погашение неотдавна доближи 700 $, което е исторически връх в Съединени американски щати.   Отделно от това през последните години имаше много компликации в производството на нови коли, което пък увеличи търсенето, а надлежно и цените на колите на остаряло. Едновременно някои компании стопираха да вършат по-малки модели и се концентрираха върху огромните и скъпи.

Генералният проблем в действителност е отношението към пазара и клиентите. Днешната обстановка доста припомня на концепцията за „ разрушителна иновация “. Неин създател е починалият икономист и академик Клейтън Кирстенсен. Теорията му е считана за една от най-важните хрумвания в бизнеса за последните двайсетина години. В нейната основа стои убеждението, че една иновация може да донесе такива радикални промени на пазара, че да накара някои от главните играчи просто да изчезнат дружно със своите артикули, с цел да бъдат заместени от нещо ново и по-добро.
Батериите, инсталирани на колела, тротинетки и коли, могат да се окажат тъкмо такава иновация. И макар че повсеместното им въвеждане ще са нужни още години, наклонността е ясна. Тя е отразена и в редица стратегически документи на разнообразни страни – Зелен преход, Зелена договорка и така нататък

Какво могат да създадат автопроизводителите в тази обстановка? Един от рационалните ходове е да стартират лично произвеждане вместо да чакат наклонността да ги изтласка от позициите им. Гиганти като
BMW и Porsche към този момент създават свои модели електрически колела. Но пък щатските компании General Motors и Ford се държат все едно обстановката не се трансформира, акцентира Fastcompany. Наскоро първата компания разгласи създаването на Hummer EV – електрически автомобил, само че въпреки всичко голямо страшилище. Преди GM се отхвърлиха от напъните за основаване на електрическо колело. Ford пък трансферираха своята разработка за тротинетка на друга компания и се концентрираха към пикапи и SUV.     Ако се има вяра на теорията на Кирстенсен, сходно държание ги трансформира в неподвижни цели. Междувременно голф количките, колкото и необичайно да звучи, стават все по-популярни в някои покрайнини на щати като Флорида, Джорджия и Аризона.   Разбира се, макар ясно изразената наклонност, за налагането им ще е нужно още много време. Към момента се счита, че в близко бъдеще голф количките могат да се трансфорат в опция на втория автомобил в фамилията и да се употребява за къси пътувания. Което също не е малко.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР