Не, не е сеирът. И шоуто не е. Най-хубавото е,

...
Не, не е сеирът. И шоуто не е. Най-хубавото е,
Коментари Харесай

Най-хубавото на новия парламент - Пеевски може да е притеснен

Не, не е сеирът. И шоуто не е. Най-хубавото е, че най-малко по предварителни поръчки в този момент има де факто цялостно равнене от три страни - ГЕРБ плюс Вътрешна македонска революционна организация, Българска социалистическа партия плюс Движение за права и свободи, всички останали.
При такова позициониране личи кой какъв брой е занаятчия в политиката. И колкото и да наподобява невероятно някой да отстъпи доста, в България сме привикнали да виждаме златни пръсти, ръце, крайници и задници - най-много.
Има обаче причина този парламент да свърши нещо доста значимо, преди да се разпадне - същинска промяна на правораздаването! Повече или по-малко съвсем всички влезнали желаят смяна в този бранш - като се почне с поста на основен прокурор. Именно това може да е основа за действителна смяна - да се реализира единодушие, даже конституционно, за установяване на правила в правосъдната власт, които да не може идващите ръководещи, които да са, да трансформират ей по този начин, лесничко, и изпълнителната власт да дефинира дейностите на правосъдната. Докато няма правораздаване в България, до момента в който няма утвърден съдия, към който всеки може да обърне взор и да разчита на независимо отношение, няма да стане - това е основата на страната.
Може би звучи наивно, че в този момент ще стане. Може би ще се появи типичното българско продажно политическо семе. Може би има прекалено много зависимости зад кулисите, с цел да забележим същинска смяна - все някой държи ключа на някого, който би трябвало да е мощен само с националния избор. Но твърдо имам вяра, че времето е непреклонно в тази посока - промяна на правораздаването. При настоящето разположение на силите, даже ГЕРБ и Българска социалистическа партия имат мощен претекст за нещо съществено и същинско - да се отърват от сянката на Делян Пеевски. Тази сянка вид " купуваме си основен прокурор за идващите 10 години и никой не може да ни пипне ", която. Нали знаете, че в българския език постоянно приказваме в множествено число, когато имаме поради само?! Така че най-малко за мен огромният въпрос в този момент е дали с помощта на този национален избор, Бойко Борисов няма да бъде по-свободен да преобърне курса, за който се приказва доста години наред, само че да не е толкоз свободен, че курсът да отиде напълно в негова посока. Същото важи и за Корнелия Нинова, която се сети за основния прокурор чак като видя бурния протестен вятър от 2020 година - преди този момент си мълчеше. Не че можем да съпоставяме Нинова с Борисов, само че въпреки всичко Българска социалистическа партия, въпреки и очевидно да е в траектория надолу, предопределена от времето, към момента остава една от огромните политически сили в България.
Да сме живи и здрави, ще поживеем, ще забележим!
п.п. Между другото, дано всички партии да се сетят кой е споделил, че най-важните гласоподаватели са тези, които още не са на възраст да гласоподават. Никоя партия в България не гледа там, където ще е устойчива - при младите. Никоя няма тактика за това. Но в действителност малко от тези, които виждаме, имат капацитета да осъществят една такава тактика - в случай че най-накрая се сетят да работят! Иначе и те ще идат в историята, накъдето са се запътили едни днешни политически " колоси "...
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР