Нe, нe, бeшe крaтък рaзгoвoр… C тoзи Cтaти нa УНCC

...
Нe, нe, бeшe крaтък рaзгoвoр… C тoзи Cтaти нa УНCC
Коментари Харесай

Щото трябва да му построиме и хотела. Бивш ректор на УНСС е глобен за анекс за 1 млн. лева

" Нe, нe, бeшe крaтък рaзгoвoр… C тoзи Cтaти нa УНCC (тогавашният рeктoр нa УНCC-б.р.) бeшe пo… Щoт' aз му кaзaх, утрe щe дoйдa, щe ти дaм пaритe, нo пaрaлeлнo c тoвa вкaрвaм АДФИ и oт хoтeлa ти в Гърция дoтукa щe дoйдaт пo тoвa… Aaaaaa, викaм, cлaдур тaкъв… щe мe притиcкaш… Aз утрe чe дoйдa, щe рaзбeра и щe ти кaжa… Чeтири милиoнa и пoлoвинa cтaнaхa нa 16 милиoнa и пoлoвинa, щoтo трябвa дa му пocтрoимe и хoтeлa… E*aх гo… "

Тази на някогашния министър председател Бойко Борисов с " братиньо ", както назовава ръководителя на Конституционния съд Борис Велчев, бе разпратена до медиите от неизвестен адресант през юли предходната година. Лидерът на ГЕРБ не е оспорвал достоверността му, а проф. Велчев даже я удостовери.

Повод за тази подхвърлена имитация на Борисов е проф. Стати Статев – дългогодишният ректор на УНСС. А съответната причина за споменаването му е градежът на новия корпус на университета против над 10 милиона лв..

Корпусът на УНСС докара до дребна рецесия в връзките сред страната и университета през април 2019 година, когато властта на Борисов и ГЕРБ изглеждаше непоклатима.

През 2019 година проф. Статев изплака обществено в отворено писмо до държавното управление, че УНСС е пред банкрут, тъй като не може да заплати за градежа на новия си образователен корпус

Строителството стартира през 2016 година с 4.5 милиона лв. от оперативната стратегия " Региони в напредък ", само че е нужно доста държавно съфинансиране. Министерството на финансите първо отхвърли да заплати задължения на университета поради подозрения за нередности. След това Стати Статев излезе с прочувствената позиция за банкрута на УНСС и Борисов бързо даде.

От записа излиза наяве, че Борисов е бил наясно с разхищенията и не е бил изключително удовлетворен от държанието на Статев. Аудиото не съумява да обясни чий е хотелът в Гърция. В имуществената си декларация през 2018 година проф. Статев е заявил, че има къща с двор на остров Тасос.

Борисов дава парите, само че и в действителност изпраща АДФИ в университета, с цел да ревизира контракта за строителството на корпуса. Събраната информация е смущаваща.

На 13 април 2016 година Стати Статев е подписал контракт с обединяване " Гранични войски 2016 " за 9.67 милиона лв. за планиране и строителство на корпуса. Около година по-късно ректорът е пописал и анекс към този контракт, който подвига цената с над милион лв. - до 10.69 млн.лв. Оправданието са " непредвидени условия ".

Две години по-късно проф. Статев към този момент желае пари от Борисов, тъй като университета ще банкрутира поради неговия контракт.

Финансовите инспектори откриват, че в първичната публичната поръчка ректорът не е планувал осъществяването на съответни строително-монтажни работи, тъй като няма план. Контрактът е подписан на инженеринг - строителят първо би трябвало да проектира корпуса, а по-късно и да го построи корпуса.

АДФИ разяснява, че все още на сключване на контракта, заради неналичието на направени планове, не са налични количествени сметки, от които да се удостовери в детайли типа и количеството на плануваните за осъществяване строително-монтажни работи.

Подробната сметка е подготвена година по-късно с идейния план. Тя подвига сумата с над един милион лв.. Едва тогава УНСС узнава, че би трябвало да подмени два трансформатора, да измести електропровод и да извърши преустрояване на канализацията.

Финансовата ревизия приема, че всичко това няма по какъв начин да са непредвидени условия, а става въпрос за дефекти на първичния контракт.

Ректорът на УНСС Стати Статев е санкциониран със общоприетите за случая 10 000 лв., тъй като е позволил университетът да похарчи над един милион лв. в допълнение за новия корпус. Той апелира пред съда, само че Софийският областен съд удостоверява санкцията като законна. Проф. Статев може да апелира и пред административния съд.

Стати Статев беше ректор на УНСС в продължение на осем години – от декември 2011 до декември 2019 година. След приключването на втория му мандата той е заменен от проф. Димитър Димитров. Проф. Статев е бил конфиденциален помощник на Държавна сигурност

Доцентът бунтовник

В началото на април предходната година доцентът по публицистика в УНСС Мартин Осиковски от управителните постове в университета на 2 април в символ на митинг против политическата пропаганда при предизборно посещаване на премиера Бойко Борисов.

Борисов дойде в УНСС, съпровождан от тогавашния финансов министър Кирил Ананиев и зам.-министъра на районното развиване Николай Нанков. Те участваха на тържественото разкриване точно на новия корпус, който става причина за санкцията на Статев.

" Университетите, с които животът ми е обвързван от млади години и в които съм учил, прелестните студенти, с които работя, и законите на Съвестта не ми разрешават да подмина това с нехайство – иначе не мога ", написа тогава Осиковски във Facebook. Той се възмути, че е позволено " един български университет да се трансформира в снимачна площадка за #ЖипкаTV ".

" Намирам това за обидно във връзка с автономията като цяло, на толкоз доста хора, които работят или учат тук и които се усещат, меко казано, дискомфортно от това, че несъзнателно са превърнати в домакини на предизборна обиколка точно на последния ден от предизборната акция на Политическа партия ГЕРБ ", сподели тогава преподавателят.

Малко по-късно обаче управлението на университета наложи за " корист с доверието на работодателя ". Това провокира съществени рецензии към УНСС и седмица по-късно Осиковски бе.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР