Не му е работа на президента какво трябва да се

...
Не му е работа на президента какво трябва да се
Коментари Харесай

Проф. Георги Касчиев: АЕЦ Белене носи риск от тежка ядрена авария

" Не му е работа на президента какво би трябвало да се построи и кой би трябвало да го построи. Според мен той желае да даде знак, че не не запомнил кой го е предложил за президент. Такива знаци се дават тъкмо преди посещаване, всеки схваща какво значи този знак ". Това сподели в изявление за bTV проф. доктор Георги Касчиев, експерт по нуклеарни реактори и енергиен специалист в коментар за изявлението на президента Румен Радев по отношение на АЕЦ " Белене " и по-конкретно, че реализирането ѝ е неизбежно.
" Неизбежна е единствено гибелта и в щатите срещата с данъчните. Дали е неминуем планът или не, това е глупава теза - няма неминуем план, в случай че бъде сбъднат, има неизбежни последствия - множеството отрицателни, някои могат да бъдат пагубни ", сподели още специалистът.
По думите му " първата неизбежна последица ще бъде тази, че с реализирането на плана за АЕЦ " Белене " ще се усили цената на тока двойно, от което " не зная кой ще бъде благополучен ", само че това си има ясно пояснение. Цената от нови атомни централи е от порядъка на 9-10% на киловат час. Това са всички прогнози по контракти, подписани с нови централи в Европа. Представете си един вложител, който е вложил 21 милиарда лева желае да ги изплати за 15 години, с цел да ги изплати за 15 години, би трябвало да заплаща най-малко 1,5 милиарда лева И тъй като тази централа ще обезпечава съвсем половината от потреблението в България явно е, че токът ще нарастне два пъти ".
" Втората отрицателна последица ще бъде тази, че ще бъдем принудени да живеем, ние и нашите деца в продължение на десетилетия, , защото " Белене " е ситуирана в регион със относително висок сеизмичен риск, а антисеизмичните инженерни структури, които на времето са издигнати, с цел да смекчат този риск, са окончателно повредени откакто бяха наводнени през 2009-2010 година. Всеки гледа кино лентата за " Чернобил " , всеки може да си показа какво значи това, а аз ще си разреша да изтъквам нашия министър председател, който през 2012 година сподели:
В отговор на въпрос дали по документи тази площадка е безвредна, проф. Касчиев отовори: " Няма такава документи. Никой не се е постарал да изследва до каква степен антисеизмичната възглавница под 1-ви и 2-ри блок е развалена от наводнението . Този въпрос се премълчава, тъй като хората не ги интересува. Какво я интересува госпожа Теменужка Петкова (бел. ред. - енергийният министър), която няма никаква просветителна основа, никаква подготовка? "
" С построяването на тази АЕЦ ще продължи незаконната политика, която води до отлагането на големи отговорности, които ще паднат на идващите генерации ", безапелационен бе специалистът.
По думите му съгласно " условията на националната тактика за ръководство на радиоактивните боклуци, най-малко 50 тона тежко радиоактивни метали би трябвало да се изнасят всяка година от площадката на работещата ни нуклеарна централа. Всеки министър го изпълняваше, откогато е пристигнала госпожа Петкова, това не се извършва. Парите за тези извозвания са изчезнали, те покриват други дупки. Отпадъците се струпват на други площадки в " Козлодуй " и последователно се трансформира в едно нуклеарно сметище, което стартира да носи избрани опасности за националната сигурност ".
" През тези пет години министър Петкова трябваше да изпрати най-малко 250 тона тежки радиоактивни боклуци в Русия за преправка. Изпратени са единствено 27,5 тона. Към края на тази година ще имаме насъбрани 1000 тона тежки радиоактивни боклуци. Ето това нещо аз назовавам една незаконна политика, за която нито министър-председателят ѝ търси сметка, нито прокуратурата, която е известена по въпроса. Така че, като споделям, че е неизбежна, не зная дали нашите ръководещи си дават сметка за всички тези последствия и опасности, които има ", сигнализира проф. доктор Касчиев. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР