Не можете да устоите на изпълненото с обожание изражение на

...
Не можете да устоите на изпълненото с обожание изражение на
Коментари Харесай

Учени разкриха тайната на неустоимия кучешки поглед

Не можете да устоите на изпълненото с боготворене изражение на кучето си , когато то моли за лакомство? Ново изследване разкрива основни анатомични характерности, които изясняват какво прави кучешките лица толкоз очарователни , написа уеб сайтът Физ.орг.

Изследването също по този начин демонстрира, че хората са съдействали за способността на кучетата да образуват лицеви изражения през хилядолетията на селективно отглеждане.

" Кучетата се разграничават от другите бозайници с реципрочната си връзка с хората. Тя може да се показва посредством съвместен взор - нещо, които не се следи сред индивида и други опитомени бозайници като коне или котки ", изяснява водещият създател на проучването Ан Бъроус от университета "Дюкейн " в Питсбърг, Съединени американски щати. "Нашите предварителни констатации дават опция за по-задълбочено схващане на ролята, която лицевите изражения играят във взаимоотношенията и връзката сред кучетата и хората ", добавя тя.

Кучетата и вълците са тясно свързани между тях. Въпреки че остава неразбираемо по кое време тъкмо се е случило, учените пресмятат, че двата типа са се разграничили генетично, когато хората са почнали да развъждат селективно вълци - първият тип, който в миналото е бил питомен.

Новото проучване се концентрира върху анатомията на дребни мускули, употребявани за образуване на лицеви изражения, известни като миметични мускули . При хората тези мускули сe управляват от "бързо съкращаващи се " миозинови нишки. Те се свиват бързо, само че също по този начин бързо се уморяват. Това изяснява за какво можем да формираме изражения на лицето бързо, само че не и да ги задържаме дълго. Мускулните кафези с повече "бавно съкращаващи се " нишки са по-ефективни за дълги, следени придвижвания и не се уморяват толкоз бързо.

За задачите на проучването експертите са сравнили миозиновите нишки в проби от лицеви мускули от вълци и домашни кучета . Резултатите демонстрират, че сходно на хората, и кучетата, и вълците имат лицеви мускули, в които доминират бързо съкращаващи се нишки. При вълците обаче има по-висок % на постепенно съкращаващи се нишки спрямо кучетата.

"Тези разлики допускат, че съществуването на по-бързи мускулни нишки способства за способността на кучето да комуникира дейно с индивида ", отбелязва Бъроус. "По време на процеса на опитомяване хората може да са развъждали кучета селективно въз основа на лицеви изражения, които са били сходни на техните лични. Така с течение на времето кучешките мускули са еволюирали, с цел да станат "по-бързи ", което в допълнение е подобрило връзката сред кучетата и индивида ", добавя тя. По-доброто другарство изяснява за какво хората намират кучешките изражения за толкоз привлекателни.

Наличието на повече бързо съкращаващи се мускулни нишки обезпечава по-голяма пъргавина на лицето и по-бързо придвижване на мускулите. Това разрешава осъществяването на дребни придвижвания като повдигането на вежди, и къси, мощни мускулни контракции, свързани с лаенето. Бавно съкращаващите се нишки, въпреки това, са значими за продължителни мускулни придвижвания, каквито вълците употребяват, когато вият.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР