Не можем категорично да кажем, че ваксината БЦЖ помага на

...
Не можем категорично да кажем, че ваксината БЦЖ помага на
Коментари Харесай

Имунолог обясни дали БЦЖ ваксината ни е спасила от COVID-19

 " Не можем изрично да кажем, че имунизацията БЦЖ оказва помощ на българите против болестта с COVID-19. Има теории, че всички живи ваксини, каквато е и тази, упражняват за известно време неспецифичния или присъщ имунитет. Този механизъм служи за аргументация на доста клинични изследвания по света на разнообразни варианти на БЦЖ бактерия. " Това сподели пред БНТ имунологът доцент доктор Велизар Шиваров.

На въпрос за новината, че Русия разполага с ваксина против COVID-19, той акцентира, че за съветската федерация не важат извънредно строгите регулациите, годни за Съединени американски щати и страните от Европейски Съюз.

" Една уважаваща себе си страна би следвало да следи за сигурността на продуктите, които записва. Ако съветската страна желае да разгласява и покаже част от данните, с които е записана тази ваксина, би трябвало да мине през един тип критика, някакъв тип оценка. Едно от условията за това е това изследване да бъде записано в интернационална база данни ", изясни имунологът.

Доц. Шиваров добави още, че създаването на ваксина в Съединени американски щати е в трета фаза. От здравна гледна точна два са главните фактори, довели до смяна на продължителността на живота и структурата на заболеваемостта в западните общества - това са антибиотиците и имунизациите, сподели доктор Шиваров в отговор на тезите, че имунизирането разрушава нашето здраве.

" Рано е за спомагателен витамин D. Нека се любуваме на слънчевите лъчи оптимално дълго. Поне до края на октомври ще има задоволително слънцегреене ", предложи той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР