Не можем да загубим такава стратегическа способност, каквато е Летище

...
Не можем да загубим такава стратегическа способност, каквато е Летище
Коментари Харесай

Кметът на Русе за летището: Не можем да загубим такава стратегическа способност

„ Не можем да загубим такава стратегическа дарба, каквато е Летище Русе “. Така отговори кметът Пенчо Милков на постъпилото искане от транспортното министерство летището край село Щръклево да стане държавна благосъстоятелност.

Той настоя за промени в Закона за българското въздухоплаване, който сега не слага наедно държавните и общинските летища. Докато на първите се дава опция да избират сред държавно дружество или частен концесионер, който да ги стопанисва, при общинските това може да се прави само от концесионер.

Кметът изясни, че в формалното писмо от министерството са се съдържали правни грешки, като това, че летището е обществена общинска благосъстоятелност, а то в действителност е частна общинска.

„ Веднага върнахме отговор, че съществува правна опция полетите да се възстановят и то бързо, без да е належащо летището да стане благосъстоятелност на страната “, сподели Милков. 
 Община Русе
„ Необходима е смяна в една-единствена дума в закона, която ще разреши с решение на Общинския съвет да учредим правото на прилагане към страната, без тя да става негов притежател “, добави той.

Кметът изрази вяра, че такова изменение ще бъде подкрепено най-малкото от русенските депутати и ще разреши русенското летище да се оперира от Летище София ЕАД, което разполага с техника и експертиза.
 Община Русе
Идеята бе инициирана от министъра на превоза Николай Събев и подкрепена от общината с юридическо мнение и акцент, че собствеността би трябвало да остане на русенци.
До този работен сюжет се стигна, откакто на Община Русе бяха сложени условия, с цел да употребява 2,6-те млн. лева, които от държавното управление ѝ отпусна през декември.

Въпреки че не дава, а получава средствата, тя трябваше да потвърди пред Европейската комисия, че парите не съставляват нерегламентирана държавна помощ - процедура, която от самия способен орган - Министерството на финансите, разказват като извънредно мудна и казус за българска община.
 Община Русе
„ Най-важното за русенци е полетите да се случат “, акцентира кметът и изясни, че ще продължава да упорства да се срещне на място с министъра, с цел да се позволи въпросът допустимо най-скоро.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР