Не можем да видим черните дупки. Ето защо е трудно

...
Не можем да видим черните дупки. Ето защо е трудно
Коментари Харесай

Изследване изчислява броя на черните дупки във Вселената. Много са

Не можем да забележим черните дупки. Ето за какво е мъчно да установим какъв е броят им в необятната Вселена. Това не значи обаче, че не можем да се пробваме.

Знаем, че черните дупки със звездна маса съставляват рухнали ядра на мъртви солидни звезди и в този момент ново проучване, което взима поради метода, по който тези единични или двойни звезди се образуват и еволюират, съумява да пресметна приблизителния брой на въпросните черни дупки със звездна маса.

Броят е изумителен – 40 квинтилиона или 40 000 000 000 000 000 000 черни дупки. Те съставляват почти 1 % от цялата естествена материя в наблюдаемата Вселена.

Все още не знаем много неща за черните дупки, само че в случай че определим приблизителния им брой, евентуално ще разплетем част от мистерията им. Можем да създадем това, като проучим историята на солидните звезди във Вселената. Впоследствие ще можем да изчислим броя на черните дупки (с най-различен обем). Подобна информация ще хвърли повече светлина върху растежа и еволюцията на свръхмасивните черни дупки, чиято маса е милиарди пъти по-голяма от слънчевата.

Астрофизикът Алекс Сицила от Международната школа за съвременни проучвания (SISSA) в Италия обаче подхождат по-различен метод. Те включват само черните дупки, които са се получили при еволюцията на единична или двойна звезда и регистрират ролята и на сливанията на черните дупки (този брой може да се дефинира въз основата на данните от гравитационните талази, които образуват черни дупки с малко по-високи маси). По този метод откривателите съумяват да изчислят степента на раждане на черни дупки със звездна маса сред 5 и 160 пъти по-голяма от слънчевата в границите на живота на Вселената. Оказва се, че би следвало да има почти 40 квинтилиона черни дупки със звездна маса, разпръснати из наблюдаемата Вселена през днешния ден, като най-масивните са получени от сливанията на бинарни черни дупки в звездни купове.

Изследването е оповестено в The Astrophysical Journal.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР